Criteriul National

Reuters: China și Rusia propun anularea unor sancțiuni ONU ce vizează Coreea de Nord – International

Reuters: China și Rusia propun anularea unor sancțiuni ONU ce vizează Coreea de Nord – International
decembrie 17
04:55 2019
China și Rusia au propus luni un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care va elimina unele din sancțiunile ce vizează Coreea de Nord, scopul declarat al măsurii fiind acela de a „îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei civile,” potrivit site-ului agenției Reuters, citat de Mediafax.

De asemenea, proiectul salută „continuarea dialogului dintre Statele Unite și DPRK (Coreea de Nord) la toate nivelurile, cu scopul înnodării de noi relații SUA-DPRK, construirea încrederii reciproce și unirea eforturilor pentru a construi o pace durabilă și stabilă în Peninsula Coreeană într-o manieră etapizată și sincronizată”.

Rusia și China propun scutirea de sancțiuni a exporturilor nord-coreene de fructe de mare şi textile, cât și a proiectelor de cooperare rutieră și feroviară între cele două Corei.

Cele două mari puteri mai propun și anularea interdicției ce vizează nord-coreenii care lucrează în străinătate și eliminarea unei cerințe din 2017, ce prevede ca toți muncitorii nord-coreeni să fie repatriați până săptămâna viitoare.

Nu este momentan deocamdată clar când sau dacă proiectul de rezoluţie va fi supus votului în Consiliul de Securitate, format din 15 membri.

O rezoluţie are nevoie pentru a fi aprobat de nouă voturi favorabile şi niciun veto din partea membrilor permanenți ai Consiliului (Statelor Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia sau China).

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au afirmat în mai multe rânduri că nicio sancţiune ONU nu va fi anulată până când Coreea de Nord nu renunţă la programele sale de înarmare balistică și nucleară.

Există temeri că Phenianul ar putea relua testele de arme nucleare sau balistice, suspendate în 2017, în contextul în care tensiunile între Washington și Phenian s-au amplificat în ultimele săptămâni din cauza impasului în negocierile privind denuclearizarea Coreei.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei