Criteriul National

Revista presei externe despre evenimentele politice ambigue din România

Revista presei externe despre evenimentele politice ambigue din România
iunie 16
23:02 2017

Despre calcule şi scenarii politice se scrie în  presa externă care urmăreşte actualitatea din România, cu accent pe criza politică fără precedent de la Bucureşti.

ziare_internationale

Ziarele și agențiile de presă străină tratează pe larg criza politică de la București. Ele au sesizat faptul că guvernul care a condus una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din UE, urmează să fie demis de propriul partid prin… procedeul „democratic” al moțiunii de cenzură.

Bloomberg arată că această criză „se adânceşte în timp ce premierul este în conflict cu partidul”. Jurnaliştii comentează că „la mai puţin de şase luni de la desemnarea sa, premierul Sorin Grindeanu a pierdut susţinerea propriului partid după ce liderul acestuia, Liviu Dragnea, a spus că este dezamăgit de rezultatele guvernului.Domnul Grindeanu a spus că îşi va da demisia doar după ce preşedintele Klaus Iohannis aprobă un înlocuitor din partidul său”, PSD.

Liberation titrează „România: guvernul demisionează, premierul este izolat” şi precizează – citez – că „in vreme ce executivul social-democrat român este susţinut de opinia publică, în special pentru rezultatele din domeniul economiei, liderul partidului aflat la putere doreşte sa-l dea jos pe şeful guvernului, care ar fi căpătat prea multă importanţă şi independenţă de când este în funcţie”.

La Libre Belgique aminteşte că PSD a decis să depună o moţiune de cenzură la adresa guvernului, cel mai probabil aceasta urmând să fie supusă votului miercuri. Iar publicaţia France Soir comentează că „social-democraţii aflaţi la putere în România l-au abandonat pe prim-ministrul Sorin Grindeanu, care a refuzat să demisioneze, cu riscul unei noi crize politice la patru luni după manifestaţii fără precedent împotriva corupţiei”.

Associated Press anunţă că PSD a votat pentru introducerea unei moţiuni de cenzură împotriva propriului Guvern, după ce i-a retras susţinerea premierului Sorin Grindeanu, care a refuzat să demisioneze. Materialul celor de la Associated Press a fost preluat, printre alţii, de către Fox News, care  îl citează pe Sorin Grindeanu, potrivit căruia „disputa este motivată politic.”

Situaţia din România este urmărită şi de presa din Franţa. Agenţia France-Presse citează analişti potrivit cărora Sorin Grindeanu a devenit indezirabil din cauza „disciplinei insuficiente”. „Revolta” lui Grindeanu, anterior „docil”, “sugerează că motivele acestei dezavuări sunt în altă parte”, a scris AFP.

Libération notează că, „în condiţiile în care Executivul social-democrat român este susţinut de opinia publică, în special pentru rezultatele pe plan economic, liderul partidului de la putere vrea să îl elimine pe şeful Guvernului, care ar fi luat prea multă anvergură şi (ar fi obţinut – n.r.) prea multă independenţă de când este în funcţie”.

2

Sursa foto www.rfi.roeconomiaonline.ro

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo