Criteriul National

Revoltele din Kazahstan: Tokayev spune că Rusia va începe să-și retragă soldații de joi / Președintele a numit un nou premier/ Numărul arestaților a urcat la 10.000 – International

Revoltele din Kazahstan: Tokayev spune că Rusia va începe să-și retragă soldații de joi / Președintele a numit un nou premier/ Numărul arestaților a urcat la 10.000 – International
ianuarie 11
09:15 2022
Blocul militar al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condus de Rusia va începe să-și retragă trupele din Kazahstan peste două zile, a declarat marți președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev în fața parlamentului, transmite Reuters.

Retragerea trupelor CSTO va dura apoi zece zile, a spus el. Kazahstanul a cerut asistență militară CSTO pe fondul tulburărilor violente de săptămâna trecută.

Forțele de securitate din Kazahstan au reținut 9.900 de persoane în legătură cu tulburările de săptămâna trecută, a anunțat marți ministerul de interne al acestei națiuni din Asia Centrală.

Tot marți, Tokayev l-a nominalizat pe Alikhan Smailov pentru funcția de prim-ministru, iar camera inferioară a parlamentului l-a votat rapid în timpul unei sesiuni transmise în direct la televiziunea de stat.

Smailov, în vârstă de 49 de ani, a ocupat funcția de prim-viceprim-ministru în cabinetul anterior, pe care Tokayev l-a demis săptămâna trecută pe fondul revoltelor.

Președintele rus Vladimir Putin a revendicat luni victoria în apărarea Kazahstanului de ceea ce el a descris drept o „revoltă teroristă” susținută de străini și a promis liderilor altor state ex-sovietice că o alianță condusă de Moscova îi va proteja și pe ei.

Președintele Tokaev a afirmat luni că la revoltele de săptămâna trecută au participat de asemenea combatanți străini veniți din alte țări ale Asiei Centrale, Afganistan și Orientul Mijlociu.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul