Criteriul National

Rezervația naturală Galapagos este amenințată de navele de pescuit ale Chinei – Terra

Rezervația naturală Galapagos este amenințată de navele de pescuit ale Chinei – Terra
octombrie 26
15:53 2020
O flotă de 300 de nave de pescuit chineze se află de trei în apele din jurul arhipelagului Galapagos în care trăiesc specii unice în lume. Pescuitul intensiv și industrial provoacă distrugerea unui întreg ecosistem, scrie Corriere della Sera.

Prima alarmă a fost dată la începutul verii când flota a fost descoperită la marginea zonei protejate a insulelor Galapagos, în largul coastei Ecuadorului, în Pacific. Trei luni mai târziu, navele sunt încă acolo.

Ele prind mii de tone de pești și deteriorează ecosistemul minunatei rezervații naturale declarate Patrimoniu Mondial UNESCO în 1978, arhipelagul rămânând aproape intact după ce a inspirat teoria lui Charles Darwin despre evoluția speciilor în urmă cu două secole.

Navele chineze sunt pregătite pentru o campanie prelungită, un petrolier fiind trimis pentru a alimenta flota și mai multe nave de procesare pentru a prelucra și congela peștele.

Concentrația acestor nave mari, care pot conține fiecare până la 1.000 de tone de produs, alcătuiește un fel de oraș plutitor în largul Galapagos. Un oraș industrial care produce și deșeuri: sticlele și lăzile de plastic ajung pe plaje, ușor de identificat, deoarece sunt scrise cu caractere chinezești.

Guvernul din Quito a cerut ajutorul Gărzii de Coastă a Statelor Unite, care a trimis o unitate de recunoaștere. Dar se pare că navele chineze nu încalcă apele teritoriale ale Ecuadorului, rămânând la 200 de mile de coasta continentală.

„Și când intră în raiduri ilegale, opresc semnalele radio ale poziției lor sau le falsifică, făcând să pară, de exemplu, că se află în Alaska”, a declarat pentru Associated Press căpitanul Brian Anderson, comandantul navei „Bertholf” a pazei de coastă a SUA.

Numai în luna septembrie, flota „pirat” a operat un total de 73.000 de ore de pescuit intensiv, acuză grupul ecologist Oceana, încălcând reglementările internaționale împotriva supraexploatării unei întinderi de mare.

Chinezii așteaptă, de asemenea, trecerea tonului și a peștelui-spadă, care în acest sezon se mută în către mări mai calde. Cu capacitățile sistemului lor integrat de pescuit pot să elimine concurența operatorilor locali, cauzând deopotrivă deteriorarea ecosistemului și cât și ruina economică a pescarilor din Ecuador.

Conservaționiștii avertizează că, din păcate, cazul Galapagosului este doar vârful aisbergului în ceea ce privește operațiunile desfășurate de flota de pescuit a Chinei, cea mai mare din lume cu peste 17.000 de vase.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul