Criteriul National

Rimbaud și Verlaine împreună în Pantheon? Familia lui Rimbaud se opune: Toată lumea se va gândi „homosexuali” – International

Rimbaud și Verlaine împreună în Pantheon? Familia lui Rimbaud se opune: Toată lumea se va gândi „homosexuali” – International
septembrie 12
12:24 2020
O strănepoată a lui Arthur Rimbaud, Jacqueline Teissier-Rimbaud, se opune transferării rămășițelor marelui poet în Pantheon, alături de Paul Verlaine, o poziție împărtășită de asociația Prietenii lui Rimbaud, în condițiile în care o petiție în acest sens a primit sprijinul ministrului Culturii, scrie AFP.

Dacă cei doi poeți vor fi aduși împreună în Panthéon, „toată lumea se va gândi +homosexuali+, dar nu este adevărat. Rimbaud nu și-a început viața cu Verlaine și nu a terminat-o cu el, sunt doar câțiva ani ai tinereții sale”, a afirmat Jacqueline Teissier-Rimbaud.

„Rimbaud s-a născut la Charleville-Mézières, rămâne la Charleville-Mézières, cu familia sa”, a insistat ea, precizând că fiul său și nepoții ei îi împărtășesc punctul de vedere.

Străbunicul lui Jacqueline Teissier-Rimbaud a fost Frédéric, fratele mai mare al poetului.

Asociația Les Amis de Rimbaud, care are 120 de membri, susține poziția familiei Teissier-Rimbaud.

„Asocierea lui Rimbaud și Verlaine de manieră definitivă, ad vitam aeternam, nu este de dorit, este fără îndoială exagerat”, a afirmat președintele asociației, Alain Tourneux.

„Arthur Rimbaud a rupt-o (cu Paul Verlaine) și nu mai voia să evoce acea perioadă de patru ani când s-au cunoscut. Voia în mod absolut să trăiască o altă viață, ceea ce a făcut plecând în Africa”, unde a trăit alături de o femeie, a explicat el.

„Rimbaud a devenit prin forța lucrurilor un simbol pentru mulți homosexuali dar s-ar fi apărat de asta, fără îndoială”, potrivit lui Tourneux.

„Rimbaud a vrut să trăiască intens și a avut mai multe vieți, din toate punctele de vedere”, a rezumat el.

Ministrul francez al culturii Roselyne Bachelot sprijină petiția care pledează pentru transferarea rămășițelor lui Arthur Rimbaud și Paul Verlaine la Panthéon, care a fost transmisă președintelui Emmanuel Macron.

„Aducerea celor doi poeți, care erau amanți, da, împreună la Panthéon ar avea o rezonanță nu doar istorică sau literară, ci una profund actuală”, a afirmat ea, pentru Le Point.

La originea acestui „apel către președintele republicii”, singurul care poate decide, se află un grup de intelectuali, academicieni și universitari pasionați de cei doi poeți.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul