Criteriul National

Riscuri provocate de diversi factori in domeniul constructiilor

Riscuri provocate de diversi factori in domeniul constructiilor
august 12
13:29 2018

In marile centre urbane, importante constructii se desfasoara foarte aproape de alte proprietati si structuri. Adesea, cladirile invecinate sunt ocupate si trebuie sa ramana deschise pentru afaceri sau rezidenta pe tot parcursul constructiei. Acest lucru poate fi dificil daca noua constructie implica niveluri ridicate de zgomot sau vibratii (cele mai frecvente provenit din trafic), excavari profunde sau deshidratare.

DETERIORAREA CAUZATA DE VIBRATII

Deteriorarea cauzata de catre vibratii apare atunci cand activitatea de constructie precum antrenarea pilonului sau compactarea solului, produce valuri in sol, care se deplaseaza spre exterior, de la sursa la proprietatile adiacente. Constructia produce in mod obisnuit deformari de suprafata cunoscute sub numele de valuri Raleigh. In timp ce aceste valuri scad in intensitate (atenuata) cu distanta de la sursa, in functie de tipul de sol sau de fragilitatea proprietatii adiacente, valurile pot fi inca suficient de puternice pentru a provoca disconfort, daca nu daune.

MECANISME FUNDAMENTALE PENTRU DISTRUGEREA VIBRATIILOR

Exista doua mecanisme fundamentale pentru distrugerea vibratiilor: crearea unor distorsiuni fata de incarcaturile intermediare si solutionarea solurilor care sustin fundatia. Daca asezarea solului nu este uniforma, pot aparea distorsiuni si deteriorari in acelasi timp.

O astfel de decontare diferentiala se poate datora, de asemenea, excavarilor adanci adiacente fundatiilor existente sau modificarilor nivelurilor de apa subterana datorate deshidratarii pentru a mentine uscarea santierului.

Pentru a reduce riscul de deteriorare produs de astfel de vibratii, contractantii sunt deseori obligati sa mentina nivelurile vibratiilor sub pragurile de avarie stabilite de departamentele de constructie sau de standardele tehnice.

ACOPERIREA FUNDATIILOR ADIACENTE

Acoperirea fundatiilor adiacente este adesea facuta pentru a preveni deteriorarea prin sapaturi sau deshidratare. Deoarece putine structuri incep sa fie libere de primejdie, este adesea dificil sa se faca diferenta intre daunele preexistente si noile daune cauzate de constructia adiacenta.

Pentru a ajuta la diferentiere, se fac adesea sondaje de preconstructie a proprietatilor adiacente pentru a cartografia crapaturile si cotele de fundatie inainte de inceperea constructiei. Este adesea posibila rezolvarea daunelor cauzate de constructii din alte surse, prin compararea fotografiilor post-constructie si pre-constructie si a studiilor de altitudine.

INVESTIGAREA AMANUNTITA A STRUCTURILOR

Investigarea structurilor care au fost supuse presiunii explozive si / sau caldurii intense necesita atat cunostinte legate de domeniul mecanicii structurale cat si a stiintei materialelor. Diferitele materiale de constructie raspund diferit la temperaturi ridicate. Otelul structural incepe sa se inmoaie la aproximativ 200° C si incepe sa slabeasca la aproximativ 400° C, dar de obicei isi recapata practic toata rezistenta la racire.

Betonul, pe de alta parte, incepe sa-si piarda rezistenta la aproximativ 300° C si la 600° C are o rezistenta reziduala redusa. Desi lemnul incepe deja sa piarda o anumita rezistenta la 100 ° C si, de obicei, se aprinde la 300° C, carbonul protejeaza materialul interior, oferind timp pentru ocupanti sa iasa din structura inainte de colaps.

Pe langa deteriorarea termica a materialului insusi, expansiunea asociata cu incalzirea unei structuri poate provoca distorsiuni si deteriorari semnificative, chiar si in zone indepartate de cea mai rea sursa de caldura.

Achizitioneaza materiale de constructii de calitate superioara.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu