Criteriul National

Ritualuri de inmormatare, intre bizarerie si speranta reintalnirii persoanei disparute

Ritualuri de inmormatare, intre bizarerie si speranta reintalnirii persoanei disparute
aprilie 06
12:26 2020

Despartirea definitiva de o persoana draga, prin moartea acesteia, este cu siguranta unul dintre cele mai dramatice evenimente din viata fiecaruia. Iar din cele mai vechi timpuri, de la inceputurile omenirii, oamenii au constientizat ireversibilitatea acestui fapt si au cautat mereu modalitati de a exprima in cultura vremii din care faceau parte importanta si efectul asupra comunitatii a acestui eveniment teribil.

Daca multe traditii funerare s-au pastrat din timpuri stravechi, altele au disparut, fiind incompatibile cu vremurile care au venit, fie prin caracterul lor extrem de dur, fie s-au pierdut in timp, altele noi au aparut, uneori influentate si de tehnologiile actuale, vezi servicii funerare in sector 6.

Astfel, in timpuri stravechi, in anumite zone ale lumii era ceva firesc ca odata cu persoana care s-a stins la ritualul de inmormantare sa fie sacrificata o alta persoana, care sa il insoteasca pe raposat in lumea celor drepti. De obicei, vaduva celui decedat avea aceasta soarta si fie se supunea ritualului, fie era fortata sa arda pe rug alaturi de sotul decedat. In alte culturi, sotia celui disparut era crutata de la aceasta practica barbara, dar in schimb rolul era preluat in familiile instarite de catre un servitor al celui disparut, care era nevoit sa-si urmeze stapanul mort pe lumea cealalta.

Este de notorietate practica straveche a egiptenilor, care isi mumificau mortii, traind cu speranta ca sufletul celui decedat va reveni la un moment dat in trup, de aceea il conservau cu mare grija pentru acel moment al reintoarcerii.

In zilele noastre, tehnologia isi spune cuvantul la randul sau in cadrul practicilor funerare, de obicei in cazul persoanelor excentrice si care au avut dare de mana in viata. Fie ca lasa cu limba de moarte, ca ultima dorinta, fie familia isi propune sa-l omagieze intr-un mod unic, se poate apela acum la transformarea cenusei defunctului in baza unui procedeu special, in pietre pretioase, asemanatoare diamantelor, gratie structurii corpului uman pe baza de carbon sau trimiterea in spatiu, pe luna, a ramasitelor pamantesti, prin achitarea unui tarif extrem de piperat.

O alta varianta moderna, dar la indemana tuturor, este cea a transmiterii pe internet a inmormatarii pentru toti cei care doresc sa participe la acest eveniment si sunt la mare distanta, oferindu-li-se astfel posibilitatea de a fi sufleteste alaturi de cei indurerati si ca un ultim omagiu adus celui disparut.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul