Criteriul National

Roger Federer a câștigat titlul de la Australian Open în finala disputată în compania lui Rafael Nadal

Roger Federer a câștigat titlul de la Australian Open în finala disputată în compania lui Rafael Nadal
ianuarie 29
15:51 2017

Roger Federer -tenismenul elvețian a câștigat duminică la Melbourne, în cinci seturi (6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3), la șase ani după ultima sa întâlnire cu spaniolul Rafael Nadal într-o finală de Grand Șlem.

Federer Australian Open 2017

A trebuit să treacă aproape cinci ani, ca această legendă vie a tenisului mondial să câștige un trofeu important. Este de-a dreptul uimitor că Roger Federer a strălucit la întoarcerea sa în lumea bună a tenisului pentru a câștiga în această duminică la vârsta de 35, cel de-al 18 său titlu de Grand Slam la Open-ul Australian, după o finală superbă împotriva vechiului său rival Rafael Nadal în cinci seturi (6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3).

Elvețianul a reușit multe isprăvi în cariera sa, el fiind considerat cel mai de succes reprezentant din istoria tenisului, încă de la primul succes la Wimbledon.Până în prezent există un număr de paisprezece titluri. Dar acest titlu va avea un loc special în cariera sa și de a releva mai departe legenda în mai multe moduri. Nu este banal în a câștiga un Grand Slam la vârsta de 35 de ani.Federer este cel de-al doilea cel mai bătrân jucător care a făcut acest lucru în epoca tenisului profesionist după australianul Ken Rosewall din anul 1970.

Ultimul său titlu de Grand Șlem data din anul 2012

Nu este ușor pentru un sportiv să păstreze o credință în forțele proprii, acesta revenind după o lungă perioadă de penurie. Ultima dată când el a ridicat un trofeu major a fost la Wimbledon în 2012. La Melbourne, nimeni nu a așteptat mai mult decât el singur. A fost surprins și a impresionat o lume întreagă după cea mai uimitoare și impresionante reveniri și etalări al unui tenis de cel mai înalt nivel, ce i-au prilejuit câștigarea primul turneu oficial al anului.

Ținând cont de faptul că  a stat pe tușă preț de șase luni, din iulie până în ianuarie pentru a se trata o accidentare la genunchi. „Când ne-am întâlnit în academie în Mallorca acum trei sau patru luni, nu m-ar fi crezut nimeni că voi ajunge aici! ” a declarat emoționat Roger Federer

 Federer a câștigat cu stil. După ce a fost desemnat cap de serie numărul 17 , el a avut o cale extrem de abruptă. Acesta este primul campion de Grand Slam care a înfrânt adversari din top 10 în drumul spre titlu (Tomas Berdych, Kei Nishikori, Stan Wawrinka și Rafael Nadal). Beneficiind de perfectul avantaj al eliminării timpurii a celor doi capi de serie ai circuitului-, Novak Djokovic dublu deținător al titlului cât și pe cea a lui Andy Murray, numarul 1 mondial, Roger Federer a fcâștigat în detrimentul unui Rafael Nadal ăntr-una dintre cele mai savuroase finale din timpul întregii sale cariere.

Ținând cont de faptul că spaniolul a fost cel care i-a pus cele mai multe probleme , cei doi s-au reîntâlnit  într-o finala de Grand Slam după zece ani, în acea memorabilă finală f de la Wimbledon din anul 2007. Federer, care conducea cu scorul de 6-3 în meciurile de top, s-a răzbunat pe iberic mai ales după finala din 2009 de la același open australian pierdut împotriva lui Nadal în cinci seturi. În acel an, el a reușit să smulgă publicului câteva lacrimi în timpul finalei. Acest lucru a fost din nou rememoratdin nou un pic după punctul de meci, dar nu și de aceeași natură. Reuniunea a fost la înălțimea legendei acestor doi campioni: deoarece finala a fost una lungă, intensă și dramatică derulată pe parcursul a trei ore și treizeci și opt de minute.

” Aș fi fost fericit cu o remiză în seara asta și aș fi dorit să împart trofeul cu Rafa”

Elvețianul a jucat uneori un tenis de vis, înmulțirndu-și loviturile direct câștigătoare. Beneficiind de un serviciu solid (20 ași totalizțnd), și-a utilizat din plin și ”specialitatea sa” forehand-ul, reverul fiind în această finală chiar călcâiul lui Ahile în disputa sportivă cu Nadal. Au existat, de asemenea, unele perioade mai puțin faste și a fost vina lui că i-a permis lui Nadal să rămână în meci. De asemenea, meritele lui Nadal sunt incontestabile. Acesta și-a făcut jocul său care l-a consacrat. De asemenea, pauza de dinaintea celui de-al cincilea set a constituit momentul psihologic al finalei. Federer a fost condus cu 2-0 si 3-1, apoi a revenit uimitor și neașteptat câștigând ultimele cinci ghemuri ale meciului prin găsirea marginii liniei de fund.

Poate că spaniolul nu a avut prospețimea de altădată, revenind după două luni și jumătate, cu dispute pe muchie de cuțit pline de concurență, plătind tribut mai multor meciuri de cinci ore pline de efort pentru a-l învinge pe bulgarul Grigor Dimitrov în semifinale și azi cu excepția cazului în  care el a fost comparat cu noul câștigător al acestui titlu la Australian Open.

federer content

 

 

Sursa foto PETER PARKS / AFP

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo