Criteriul National

România a fost învinsă de Muntenegru cu 1-0 și nu mai are nicio șansă de calificare pentru Cupa Mondială

România a fost învinsă de Muntenegru cu 1-0 și nu mai are nicio șansă de calificare pentru Cupa Mondială
septembrie 05
19:15 2017

„Ultima șansă” – așa cum a fost prezentată deplasarea României în Muntenegru, la Podgorica a prilejuit încă o decepție.Actuala generație a echipei naționale avea o singură opțiune pentru a mai spera la Campionatul Mondial din Rusia- victoria. N-a fost să fie și, dacă suntem drepți, nici n-ar fi meritat să o avem după un joc inconsistent, timid, fără ritm și fără idei. S-a terminat 1-0 pentru muntenegreni, un rezultat care consfințește o campanie ratată dar ridică serioase semne de mirare…

MUNTENEGRU-ROMANIA-CM-2018.-Probleme-pentru-Daum-inainte-de-meci-640x400

Practic nu aici s-a pierdut calificarea. Acea mult invocată ”revenire” a fost doar un pretext folosit de anturajul celor din echipa națională. Prea repede s-a stins lumina peste această campanie.

De aici înainte actuala generație nu mai are nicio vină pentru această contra-performanță. S-a vorbit prea mult, iar tocmai rezultatele au lipsit cu desăvârșire. La toate acestea s-a adăugat, ca un corolar al eșecului incapacitatea unui selecționer (plătit la timp, regește) de a forma, de a pregăti așa cum ar fi trebuit meciurile din această grupă preliminară.

De aceea, domnia sa e una dintre principalele cauze ale acetei ratări și, dacă ar necesita discuții despre profesionalism, ambiție sau rezultate, s-ar impune prezentarea demisiei.

Oricum, cu sau fără Cristoph Daum ca tehnician pe banca României, viitorul pare unul incert. Chiar dacă condițile contractuale sau susținerea de care se bucură sunt la aceiași parametri, va fi greu de prezentat în continuare ca omul potrivit pentru reconstrucția echipei. Însă nimeni nu va fi atât de naiv să arunce toată vina în… geamantanul domniei sale.Cu toate că, majoritatea specialiştilor şi-au dat seama de competențele sau ”talentele” sale…

Dacă, prin absurd mai există măcar vreo vină, aceasta e una colectivă. Și tocmai din cauza aceasta riscăm ca orice proiect de reconstrucție să fie privit, ca și până acum, cu neîncredere, cu superioritatea celui care știe el mai bine, sau cu indiferență. Lumea fotbalului îl va privi probabil oricum, dar nu cu îngăduință. Și, atât timp când ne lipsesc răbdarea și intenția, vom rămâne cu discuțiile subțiri despre cercuri de influență, tabere și interese ascunse.

Reamintesc faptul că de la turneul din Franța 1998 nu am mai participat, acela fiind ultimul campionat mondial la care România a fost acolo, în high-life…

s

 

La fluierul final, toată banca tehnică a Muntenegrului s-a repezit pe gazon ca să jubileze alături de jucători şi suporteri. Ei mai au şanse reale la o primă calificare pentru tânăra lor naţională – la zece ani după ce a devenit membru UEFA. Momentan, sunt la egalitate perfectă (inclusiv la golaveraj) cu Danemarca şi întâlnirea directă din octombrie va decide probabil calificarea.

Un lucru este cert… România nu va fi acolo şi ne pregătim de încă o perioadă lungă şi tumultoasă de introspecţii, mai mult sau mai puţin rezonabile. Contorul anilor trecuţi de la ultimul Mondial mai înghite o generaţie şi poate cel mai deprimant lucru e că părem mai departe ca oricând de acea scenă . Jucătorii, Daum, Burleanu şi un alai de alţi suspecţi vor fi aliniaţi pe ecrane şi arătaţi cu degetul pentru acest  nou eşec. Dar dacă nici campania asta nu ne-a învăţat că boala  a ajuns una structurală, nu individuală, atunci nimic nu o va face.

Rezumatul video :

Muntenegru – România 1-0

A marcat: Jovetic (min. 75)

România: Tătăruşanu – Benzar, Chiricheş, Moţi, Toşca – Găman, Marin – Chipciu, Maixm, B. Stancu – Fl. Andone

Au intrat: Băluţă, Stanciu, Hanca

Antrenor: Christoph Daum

Muntenegru: Petkovic – Marusic, Savic, Tomasevic, Stojkovic – Ivanic, Vukcevic, Jankovic, Jovetic – Vesovic, Beciraj

Au intrat: Mugosa, Jovovic, Zverotic

Antrenor: Ljubisa Tumbakovic

În celelalte două meciuri ale grupei, Danemarca (4-1 în Armenia) și Polonia (3-0 cu Kazakhstan) și-au obținut și ele cele trei puncte și sunt bine poziționate pentru calificarea la Mondialul din Rusia. Grupa E este de azi o afacere în trei.

Meciurile următoare: 

  • 5 octombrie 2017: România-Kazahstan, Muntenegru-Danemarca, Armenia-Polonia
  • 8 octombrie 2017: Danemarca- România, Kazahstan- Armenia, Polonia-Muntenegru

 

 

 

 

 

maxim-si-andone-romania-465x390

 

 

 

Sursa foto : Evz,Fanatik

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo