Criteriul National

ROMÂNIA DE PAŞTE

ROMÂNIA DE PAŞTE
aprilie 15
13:27 2017

hristos-a-inviat-
Cică Unul, care se plictisea de moarte, s-a apucat într-o zi de Creaţie. A făcut lumină, pământ, ape, stele, nori, plante şi animale, iar la sfârşit, sub dominaţia ego-ului primordial l-a plămădit pe OM. Pe care l-a pus stăpân peste toate…mai puţin peste copacul cunoştinţei binelui şi răului. Iar omul, odată numit şef s-a comportat ca un satrap cu tot ce avea sub stăpânire. După ce a denumit toate plantele şi vieţuitoarele naturii, a început să le căsăpească sistematic, cu silex-ul, toporul sau barda, că tot erau ale lui… doar Ăl de l-a creat a zis că e stăpân…adică are voie să facă orice vrea muşchiu lui cu cele din dotare.
Nu ne putem explica altfel atitudinea din fiecare an, din apropierea Paştelui, când OMUL se transfigurează, se face om, devine cel mai performant asasin, cu ţintă precisă: nevinovaţii miei care de-abia au ieşit în lumina Ăluia de le-a creat pe toate…şi care a zis şi a văzut că sunt bune…
Cât de bune? Pornind de la uciderea de către Iahve a pruncilor egipteni, pentru că Faraon refuza să îi lase pe evreii conduşi de Moise să plece din ţara lui, în fiecare an, creştinii se dedau unui măcel barbar care numai ritual religios nu este. Vă întreb dacă v-ar conveni ca pruncii voştri să fie într-o zi ucişi de o civilizaţie superioară numai pe considerentul că trebuie făcut un sacrificiu în numele unei religii sau al altui ideal?
Sunt convins că răspunsul ar fi negativ…aşa că nu vă pot ura decât „Paşte Fericit!”… în numele Creaţiei, desigur!

traditii-romanesti-de-paste
Miel, ouă roşii, drob, pască, cozonac, vin roşu, cozonac, pască, drob, ouă roşii, miel…şi tot aşa timp de trei zile de pare că până acum a fost o foamete ca în vremea lui Papură Vodă şi de-abia acum avem şi noi ce mânca pe săturate.
Trecând peste semnificaţia religioasă a sărbătorii pascale, Învierea Domnului s-a transformat într-un chiolhan continuu, întrerupt doar de vreo râgâială nesimţită a unuia dintre comeseni, de o glumă fără perdea la adresa Mântuitorului sau de nevoia de a-ţi mai descărca din când în când maţele pline de bucatele care tronează într-o orgie dezlănţuită pe masa din sufragerie.
„Mâncaţi, Acesta este Trupul Meu care se frânge pentru voi, pentru iertarea păcatelor… Beţi dintru acesta toţi. Acesta este Sângele meu care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor”, a spus Mântuitorul la Cina cea de Taină…
Şi mulţi dintre noi luăm cuvintele lui Iisus ca un îndemn către dezmăţ alimentar, în care nu e loc de bun simţ, de bune maniere, de saţiu, de milostenie…Mulţi nici nu mai trec pe la biserică, aruncând câte o ocheadă la televizor, în Noaptea de Înviere, printre butelcile cu vin şi bucatele de pe masă, urmărind slujba de la Patriarhie şi râzând prosteşte de aceia care preferă să ia lumină, în loc să stea ca ei, cu o licoarea bahică în pahar, închinând la această oră de taină pentru orice şi pentru oricine.
Şi, după o noapte de beţie, de dezmăţ culinar, ne trezim buhăiţi, ciocnim un ou roşu şi o luăm de la capăt…
Hristos a înviat! Mai puteţi?!!! Mai e şi la anul!

PAŞTE FERICIT!

traditii-romanesti-de-paste-1

Sursa foto  http://www.publipro.ro/

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnului Spiridon Bogdan pentru excelentul material oferit în exclusivitate!

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo