Criteriul National

ROMÂNIA DE PAŞTE

ROMÂNIA DE PAŞTE
aprilie 15
13:27 2017

hristos-a-inviat-
Cică Unul, care se plictisea de moarte, s-a apucat într-o zi de Creaţie. A făcut lumină, pământ, ape, stele, nori, plante şi animale, iar la sfârşit, sub dominaţia ego-ului primordial l-a plămădit pe OM. Pe care l-a pus stăpân peste toate…mai puţin peste copacul cunoştinţei binelui şi răului. Iar omul, odată numit şef s-a comportat ca un satrap cu tot ce avea sub stăpânire. După ce a denumit toate plantele şi vieţuitoarele naturii, a început să le căsăpească sistematic, cu silex-ul, toporul sau barda, că tot erau ale lui… doar Ăl de l-a creat a zis că e stăpân…adică are voie să facă orice vrea muşchiu lui cu cele din dotare.
Nu ne putem explica altfel atitudinea din fiecare an, din apropierea Paştelui, când OMUL se transfigurează, se face om, devine cel mai performant asasin, cu ţintă precisă: nevinovaţii miei care de-abia au ieşit în lumina Ăluia de le-a creat pe toate…şi care a zis şi a văzut că sunt bune…
Cât de bune? Pornind de la uciderea de către Iahve a pruncilor egipteni, pentru că Faraon refuza să îi lase pe evreii conduşi de Moise să plece din ţara lui, în fiecare an, creştinii se dedau unui măcel barbar care numai ritual religios nu este. Vă întreb dacă v-ar conveni ca pruncii voştri să fie într-o zi ucişi de o civilizaţie superioară numai pe considerentul că trebuie făcut un sacrificiu în numele unei religii sau al altui ideal?
Sunt convins că răspunsul ar fi negativ…aşa că nu vă pot ura decât „Paşte Fericit!”… în numele Creaţiei, desigur!

traditii-romanesti-de-paste
Miel, ouă roşii, drob, pască, cozonac, vin roşu, cozonac, pască, drob, ouă roşii, miel…şi tot aşa timp de trei zile de pare că până acum a fost o foamete ca în vremea lui Papură Vodă şi de-abia acum avem şi noi ce mânca pe săturate.
Trecând peste semnificaţia religioasă a sărbătorii pascale, Învierea Domnului s-a transformat într-un chiolhan continuu, întrerupt doar de vreo râgâială nesimţită a unuia dintre comeseni, de o glumă fără perdea la adresa Mântuitorului sau de nevoia de a-ţi mai descărca din când în când maţele pline de bucatele care tronează într-o orgie dezlănţuită pe masa din sufragerie.
„Mâncaţi, Acesta este Trupul Meu care se frânge pentru voi, pentru iertarea păcatelor… Beţi dintru acesta toţi. Acesta este Sângele meu care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor”, a spus Mântuitorul la Cina cea de Taină…
Şi mulţi dintre noi luăm cuvintele lui Iisus ca un îndemn către dezmăţ alimentar, în care nu e loc de bun simţ, de bune maniere, de saţiu, de milostenie…Mulţi nici nu mai trec pe la biserică, aruncând câte o ocheadă la televizor, în Noaptea de Înviere, printre butelcile cu vin şi bucatele de pe masă, urmărind slujba de la Patriarhie şi râzând prosteşte de aceia care preferă să ia lumină, în loc să stea ca ei, cu o licoarea bahică în pahar, închinând la această oră de taină pentru orice şi pentru oricine.
Şi, după o noapte de beţie, de dezmăţ culinar, ne trezim buhăiţi, ciocnim un ou roşu şi o luăm de la capăt…
Hristos a înviat! Mai puteţi?!!! Mai e şi la anul!

PAŞTE FERICIT!

traditii-romanesti-de-paste-1

Sursa foto  http://www.publipro.ro/

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnului Spiridon Bogdan pentru excelentul material oferit în exclusivitate!

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro