Criteriul National

România, imediat după alegeri

România, imediat după alegeri
decembrie 15
16:00 2016
Motto ” Aveţi  puţintică răbdare ! „
romania1
 
   Vervă mare, opinii contradictorii, scenarii şi sămânţă de gâlceava , vedem în viaţa publică, în special la televiziunile „specializate ” în opinii.
 
 Întrebări de genul : Va fi şeful PSD-ului  dese(m)nat candidat pentru funcţia de prim-ministru ? Va trece Preşedintele României peste Constituţie şi va desemna o altă persoană ? Ce se întâmplă atunci când o altă persoană decât de la PSD va fi desemnată candidat la funcţia de prim-ministru ? 
 
   Toate aceste preocupări legitime îşi găsesc răspunsul în CONSTITUŢIA ROMÂNIEI .
 
Iată etapele de urmat :
 
I. B.E.C va anunţa rezultatele finale definitive, unde se vor regăsi mandatele de deputaţi şi senatori obţinute de către fiecare partid care a trecut pragul şi a intrat în Parlament ;
 
II. Preşedintele României, conform art. 63 alin.(3) din Constituţie, în cel mult 20 de zile de la alegeri , va convoca NOUL PARLAMENT, care se va întruni în şedinţa comună a celor două camere; la acest moment, parlamentarilor vechiului Parlament  le înceteazî mandatul .
 
Numai dupa întrunirea Noului Parlament în prima şedinţă comună se ştie exact dacă vreun partid are o majoritate absoluta(50%+ 1), precum şi numărul de parlamentari ai fiecarui partid care a intrat în Parlament.
 
III. Dupa consumarea etapei a II-a, Preşedintele României , potrivit art. 103 alin.(1) din Constituţie , va proceda la consultarea  NUMAI a partidului care are majoritatea absolută în Parlament; dacă nu există un astfel de partid, obligatoriu, va consulta şi celelalte partide reprezentate în Parlament, după care desemneaza un candidat la funcţia de prim-ministru.
partide
 
NOTĂ : Preşedintele este prezumat că îndeplineţte toate aceste atribuţii constituţionale cu bună-credinţă, astfel încât să obţină pentru România rezultate rodnice, nu distructive. Nu poţi desemna pentru funcţia de prim-ministru un canditat despre care ştii că nu va reuşi să primească pentru investitură votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor(50%+1) !
  Nu este obligatoriu ca Preşedintele să desemneze candidat la funcţia de prim-ministru chiar persoana nominalizată de partidul care poate face cu uşurinţă majoritatea absolută, cu alt partid !!! La consultări, pe baza de argumente strict legale, Preşedintele poate solicita să fie nominalizată o altă personalitate pentru aceasta funcţie, chiar de către PSD, partid cu cele mai multe mandate de parlamentari(văzând rezultatele definitive).
  Toate aceste sunt chestiuni sensibile şi necesită o rezolvare pe măsură.
 
                Cele enunţate sunt suficiente pentru ca fiecare să înţeleagă şi să judece, în această avalanşă de opinii,ce e rău şi ce e bine !
Sursa foto inPolitics.ro
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo