Criteriul National

România intră în clubul select al miliardarilor. În ce an PIB-ul trece pragul de 1.000 de miliarde | Criteriul National

România intră în clubul select al miliardarilor. În ce an PIB-ul trece pragul de 1.000 de miliarde | Criteriul National
august 12
03:46 2018

Luna trecută, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, a modificat, în premieră absolută, prognoza de primăvară, publicând o prognoză intermediară de vară, în care a modificat mulţi termeni economici. Până în acest an, Comisia Naţională de Prognoză publica anual două prognoze referiotoare la evoluţia economică a ţării: una de primăvară, respectiv una de toamnă.

În noua prognoză de vară, publicată în a doua parte a lunii iulie, experţii de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză au reevaluat datele macroeconomice pentru perioada 2018-2022.

Dacă în primăvara estimau că în acest an PIB-ul României va ajunge la 930 miliarde de lei, cu un avans al PIB-ului de 6,1%, acum au estimate PIB-ul la 945 miliarde de lei şi o creştere economică de doar 5,5%.

Astfel, deficitul bugetar, care a scăpat de sub control pe primele şase luni, ajungând la aproape 15 miliarde de lei, are un nou spaţiu de creştere şi se poate încadra mai uşor în limita de 3% din PIB.  

Cum se explică creşterea economică mai redusă 

Deşi Produsul Intern Brut va fi mai mare, conform estimării din vara acestui an, creşterea economică este mai redusă faţă de prognoza din primăvară.

 

Aici trebuie menţionat, că la construcţia bugetului pe 2018, autorităţile au ţinut cont de prognoza de toamnă, iar atunci creşterea economică era estimate pentru anul în curs la 5,5%, respective un PIB de 908 miliarde de lei. În primăvară, cei de la CNP au urcat estimarea la 930 miliarde de lei – valoare PIB, iar avansul economic la 6,1%.

Acum, în luna iulie, CNP a majorat din nou valorea PIB, la 945 miliarde de lei, însă a redus creşterea economică la 5,5%, exact la nivelul estimate în toamna anului trecut.  Acest lucru se poate explica prin aplicarea deflatorului PIB, adică evoluţia preţurilor pe baza cărora se calculează Produsul Intern Brut. În prognoza de toamnă deflatorul era de 2,1%, iar în actualizarea din iulie 2018, deflatorul este de 4,3%.

Când trecem pragul de 1.000 de miliarde?

Conform datelor CNP, acest lucru se va întâmpla chiar de anul viitor. În 2019, PIB –ul este estimat să ajungă la nu mai puţin de 1,017,5 miliarde de lei, iar creşterea economică aşteptată este de 5,7%.

Rămâne de vâzut dacă prognoza CNP se va adeveri sau estimarea va fi modificată în prognoza din această toamnă.

CRITERIUL NATIONAL
www.criteriul.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu