Criteriul National

România nebunului simț

România nebunului simț
ianuarie 24
16:20 2017
clasa_politica
Oare ce vi se pare? Lumea în care trăim este o lume atipică, nebună? Tocmai pentru că lumea mi se pare a fi… nebună.
Iar România este cea mai nebună țară din câte am trăit. Aici tot timpul ne batem cu cărămida în piept și țipăm că noi suntem cei mai tari. Aici ne aruncăm vorbe grele și ne certăm politicește de la diverse opinii, dame și bonjuriști. Aici suntem noi, în toată splendoarea românismului de care dăm dovadă zilnic, fără ca să ne-o ceară cineva.
a

Pe bulevard, în cafenea, în berării, la mititei, tot românul face politică și scrie poezie. De vreo 80 de ani încoace vorbește și despre fotbal.
Miticii știu tot, își dau coate când îți susții opinia, spun în mintea lor „Vai! Ce prost este ăsta!”, dar nu au nicio părere personală, ci preluată de la alții.
În țara lui Caragiale, românul a devenit dependent de televizor. Politica se face numai la televizor, curvăsăria așijderea. Doar poezia, unde totul e pustiu, se face în bar, în crâșmă, pe tejghea sau pe genunchi, cu o sticlă de bere într-o mână, pe o foiță ruptă dintr-o mahoarcă și scrijelită cu ultima mină de pix.
Ba, s-avem pardon, zic! Pix? Despre ce pixuri vorbim noi?
Acum avem laptop-uri, notebook-uri, tablete, ipad-uri și iphone-uri. Toate uri și toate folosite nonstop, oriunde: pe stradă, la cumpărături, în casă, pe WC, în mașină, etc.
Dacă ne-ar vedea azi nenea Iancu s-ar cruci de draci și nu altceva!
Păi să nu îți mai dai tu întâlnire, bibicule, cu o scrisorică de amor, ci direct pe facebook, twitter, instagram și alte rețele de socializare? Să nu mai stabilești cu amicii la un țap de bere ce afaceri mai faceți, ci doar să vă vedeți prin aplicațiile video ale rețelelor respective sau prin skype?
Ce spui tu, nene Iancule?
Acu și revoluția se face tot prin facebook. Ne feisbucim zilnic bucile obrajilor și ne chemăm la proteste prin intermediul rețelei de socializare.
Soțietatea? A devenit una de moravuri mult prea ușoare chiar și pentru tine, nene Iancule.
Prințipurile? Vorbe în vânt.
Spuneai mata că o soțietate fără prințipuri, va să zică că nu le are.
Acu le are nene Iancule, dar doar pe hârtie. Că în rest, stau toți în gură cu bunul simț, cu bunele moravuri, dar România, săraca, geme și plânge, fiindcă a devenit țara nebunului simț.
Și ceea ce se întrevede pentru viitor este ceva enorm și monstruos.
Sursa foto  Arhiva personală a domnului Iorgu Caraiorgu
Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnului Iorgu Caraiorgu pentru excelentul material oferit în exclusivitate!

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo