Criteriul National

România și Bulgaria, pe lista țărilor UE care vor avea cele mai murdare sisteme energetice în 2030 (ONG) – Mediu

România și Bulgaria, pe lista țărilor UE care vor avea cele mai murdare sisteme energetice în 2030 (ONG) – Mediu
noiembrie 13
04:10 2020
UE nu e pe traiectoria atingerii reducerii cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, conform recomandării Comisiei Europene (CE), a avertizat [ONG-ul] Ember, arătând că mai multe state au rămas în urmă, inclusiv Bulgaria și România. Țările despre care se estimează că vor avea cele mai murdare sisteme energetice în 2030 trebuie să facă și cele mai mari progrese pentru a se putea atinge ținta, scrie Balkan Green Energy News, citat de Rador.

Germania, Polonia și Cehia se estimează că vor produce 90% din energia generată cu cărbune în 2030 de către toți cei 27 de membri UE. Într-o analiză a Planurilor Naționale Energetice și Climatice, Ember evidențiază grupul de țări care sunt pe cale să aibă cele mai murdare sisteme energetice în 2030.

Mai mult, Germania și Polonia vor produce peste jumătate din totalul emisiilor cu efect de seră din producția de electricitate, conform Ember. Dintre toate statele, cele mai mari emisii sunt de așteptat în Polonia, cu 566 grame de dioxid de carbon per kilowatt/oră. Cehia, Bulgaria, Germania, Belgia și România se situează și ele apreciabil deasupra mediei UE estimate, iar Italia e doar un pic peste ea.

Investițiile planificate în energia eoliană și solară trebuie să se tripleze

Pe baza actualelor planuri [naționale], propunerea CE de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 nu poate fi implementată, afirmă documentul, precizând că șapte țări vor trebui să facă cele mai mari eforturi.

Per total, planurile de instalare de energie eoliană și solară vor trebui să se tripleze pentru a se atinge ținta. Se estimează că producția totală de energie din surse regenerabile va crește deja cu 93% din 2018 până în 2030.

În Polonia, Cehia, Bulgaria și România sunt planificate reduceri extrem de mici ale generării din cărbune. Belgia li se alătură, fiind de așteptat să nu facă decât un mic progres sau deloc în privința reducerii necesare de emisii, iar ameliorările din Germania și Italia sunt lente, reiese din planurile naționale.

Cele șapte state cu cele mai murdare sisteme vor fi răspunzătoare de 80% din emisiile UE din sectorul energetic până în 2030, subliniază Ember.

Combustibilii fosili încă vor mai genera 25% din electricitate până în 2030, iar generarea din cărbune e estimată a se prăbuși cu 53% în intervalul de 12 ani, ceea ce înseamnă că Europa nu va reuși să elimine complet cărbunele.

Două state balcanice se bazează prea mult pe cărbune și energie nucleară

Despre Bulgaria și România, două dintre țările preconizate a avea cele mai murdare sisteme, analiștii subliniază că nu au nici măcar acum o strategie de eliminare a cărbunelui.

În 2030, Bulgaria va fi una dintre cele numai trei țări cu peste o treime din energie generată din cărbune, iar diminuarea dependenței ei de combustibilii fosili abia dacă e sesizabilă față de 2018, arată datele. Se estimează că aceste două țări vor înregistra unele dintre cele mai mici rate ale instalării de surse regenerabile și sunt printre cele doar patru state UE în care creșterea se va reduce de fapt în următorul deceniu.

În ciuda apelurilor premierului Boiko Borisov către CE de a ajuta cu eliminarea cărbunelui, el nu a creat o piață propice pentru regenerabile, ba chiar nici nu a stabilit măcar o dată pentru eliminarea completă a cărbunelui, a declarat șeful Programului European al Ember, Charles Moore. El a observat că ambele țări pariază pe termen lung pe energia nucleară, despre care susține că e „riscantă” și că nu va reduce suficient emisiile până în 2030.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul