Criteriul National

România trece la ora de vara! Ceasurile înainte cu o ora.

România trece la ora de vara! Ceasurile înainte cu o ora.
martie 28
18:11 2015

 Duminică va fi ziua cu cele mai puţine ore, mai precis,  doar 23 de ore,fiind cea mai scurtă zi din an. În noaptea de 28/29 martie, ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Se spune, conform studiilor  unor oameni de ştiinţă, că această trecere are mai multe efecte asupra noastră. De exemplu, pot apărea dureri de cap, tulburări de concentrare şi de memorie, anxietate şi pierderea poftei de mâncare, acestea fiind datorate şi reducerii perioadei de somn cu o oră. Unii oameni nu resimt această trecere, pentru ei fiind totul foarte natural şi fieresc. Totuşi, conform unui studiu al cercetătorilor suedezi, riscul apariţiei unui atac de cord creşte acum cu 5%. La baza acestor tulburări stau orele de somn diminuate şi faptul că nu suntem nevoiţi să mergem la culcare prea devreme, cum se întâmpla în sezonul rece. Totodată, în această perioadă pot să apară în comportamentul nostru şi disfuncţii neuropsihice, ce includ: apatia, astenia, agitaţie, irascibilitate, cefalee, vertij sau schimbarea apetitului. Un alt aspect al acestei medificări orare, este şi cel al apariţiei accidentelor rutiere. Lipsa somnului în parametrii săi optimi va due la tulburări de atenţie în trafic şi implicit a producerii de accidente. Experţii vin să susţină această ipoteză şi recomandă o perioadă de adaptare la ora de vară. Singurii care nu au nicio problemă de adaptare sun copiii şi adolescenţii. Vârstnicii se găsesc însă, la polul opus, ei fiind cei mai afectaţi de aceste schimbări.

Modificarea orei nu va schimba cu nimic mersul trenurile pe rutele CFR călători. Garniturile de tren vor respecta orarul de până acum, adaptându-se din mers la schimbarea orară. „Astfel, un număr de 69 de trenuri, din care şase trenuri internaţionale, 26 InterRegio şi 37 Regio aflate în circulaţie între 3.01 şi 4.00 (ora de iarnă), vor ajunge la destinaţie cu orare modificate. Având în vedere că şi în ţările vecine această trecere se face în aceeaşi zi de duminică, 29 martie, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare“, precizează CFR Călători.

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

1 Comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro