Criteriul National

România trece la ora de vara! Ceasurile înainte cu o ora.

România trece la ora de vara! Ceasurile înainte cu o ora.
martie 28
18:11 2015

 Duminică va fi ziua cu cele mai puţine ore, mai precis,  doar 23 de ore,fiind cea mai scurtă zi din an. În noaptea de 28/29 martie, ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Se spune, conform studiilor  unor oameni de ştiinţă, că această trecere are mai multe efecte asupra noastră. De exemplu, pot apărea dureri de cap, tulburări de concentrare şi de memorie, anxietate şi pierderea poftei de mâncare, acestea fiind datorate şi reducerii perioadei de somn cu o oră. Unii oameni nu resimt această trecere, pentru ei fiind totul foarte natural şi fieresc. Totuşi, conform unui studiu al cercetătorilor suedezi, riscul apariţiei unui atac de cord creşte acum cu 5%. La baza acestor tulburări stau orele de somn diminuate şi faptul că nu suntem nevoiţi să mergem la culcare prea devreme, cum se întâmpla în sezonul rece. Totodată, în această perioadă pot să apară în comportamentul nostru şi disfuncţii neuropsihice, ce includ: apatia, astenia, agitaţie, irascibilitate, cefalee, vertij sau schimbarea apetitului. Un alt aspect al acestei medificări orare, este şi cel al apariţiei accidentelor rutiere. Lipsa somnului în parametrii săi optimi va due la tulburări de atenţie în trafic şi implicit a producerii de accidente. Experţii vin să susţină această ipoteză şi recomandă o perioadă de adaptare la ora de vară. Singurii care nu au nicio problemă de adaptare sun copiii şi adolescenţii. Vârstnicii se găsesc însă, la polul opus, ei fiind cei mai afectaţi de aceste schimbări.

Modificarea orei nu va schimba cu nimic mersul trenurile pe rutele CFR călători. Garniturile de tren vor respecta orarul de până acum, adaptându-se din mers la schimbarea orară. „Astfel, un număr de 69 de trenuri, din care şase trenuri internaţionale, 26 InterRegio şi 37 Regio aflate în circulaţie între 3.01 şi 4.00 (ora de iarnă), vor ajunge la destinaţie cu orare modificate. Având în vedere că şi în ţările vecine această trecere se face în aceeaşi zi de duminică, 29 martie, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare“, precizează CFR Călători.

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

1 Comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo