Criteriul National

Românii au subscris circa 488 milioane lei, în prima săptămână la Fidelis. Care e situația pe fiecare emisiune în parte – Finante & Banci

Românii au subscris circa 488 milioane lei, în prima săptămână la Fidelis. Care e situația pe fiecare emisiune în parte – Finante & Banci
noiembrie 13
19:29 2020
​Subscrierea la programul Fidelis, titlurile de stat dedicate populației ce vor fi listate la Bursa de Valori București (BVB), merge bine dacă ne uităm la cifrele din prima săptămână. Valoarea totală a subscrierilor pe cele trei emisiuni este de circa 488 milioane lei.

Situația pe fiecare emisiune în parte:

1 an (lei) – 124,3 milioane lei

3 ani (lei) – 95 milioane lei

5 ani euro – 55,2 milioane euro

27 noiembrie, ziua limită pentru subscriere.

***

Profesorul ASE Bogdan Dumitrescu spunea vineri, într-un material publicat pe Contributors, că:

• 1. Listarea la bursă a emisiunilor de titluri de stat este mult mai avantajoasă pentru investitori, aceștia putând lichida investiția în caz de nevoie (la costuri relativ reduse), comparativ cu varianta alternativă, care implică deținerea automată a titlurilor până la scadență. Inclusiv pentru stat, lichiditatea mai înaltă a titlurilor de datorie vândute ar trebui să ofere avantajul unor randamente mai mici acceptate de investitori.

• 2. Sumele împrumutate de stat au potențialul de a fi relevante, așa cum a arătat emisiunea din august a.c. În legătură cu aceasta merită menționate și aspectele semnalate de presă, în sensul existenței unor investitori care au plasat ordine importante de cumpărare, de nivelul a câteva sute de milioane de lei. Asupra acestui element voi reveni mai jos.

• 3. Rata cuponului la titlurile de stat de la emisiunea din august, de 4% la titlurile în lei pe 2 ani, 4,5% la cele în lei pe 4 ani și respectiv 2% la titlurile în euro cu scadența de 5 ani, era superioară randamentului existent pe piața secundară a titlurilor de stat de la acel moment. De exemplu, în data de 7.08.2020, ultima zi de subscriere la emisiunea din august, piața secundară indica un randament de 3,07% la titlurile de stat în lei pe 2 ani și de 3,38% la titlurile de stat în lei pe 4 ani1.

• 4. Ulterior listării titlurilor de stat la bursă, evoluția prețului acestora a fost una ascendentă, tranzacționându-se la valori mai mari decât cea nominală, acest lucru fiind explicat de cele descrise la punctul de mai sus. Mai precis, în condițiile în care piața pretinde un randament mai redus pentru a împrumuta statul, valoarea unor instrumente pentru care randamentul oferit este superior celui din piață va crește natural (ceea ce va genera implicit o scădere a randamentului pentru cei care achiziționează la aceste prețuri mai ridicate). Teoretic, randamentele ar trebui să se apropie de cele indicate de piața secundară. În acest context, este natural că fondurile de investiții s-au regăsit din plin la cumpărare în condițiile în care, chiar și cumpărând la prețuri mai mari, ceea ce obțin este peste ceea ce ar obține printr-o investiție în nume propriu pe piața primară a titlurilor de stat.

• 5. În prezent (10.11.2020) titlurile de stat FIDELIS în lei descrise la punctul 3 se tranzacționează pe bursă la randamente de circa 3,3% pentru scadența de 2 ani și, respectiv, 3,9% pentru cea de 4 ani, în continuare superioare cotațiilor de pe piața secundară de 2,57% și, respectiv, 2,82%. Un motiv pentru care randamentul titlurilor de stat FIDELIS nu coboară mai aproape de cel de pe piața secundară poate fi reprezentat și de faptul că investitorii mari nu găsesc cantități suficiente în raport cu sumele de care dispun. Altfel spus, lichiditatea insuficientă a titlurilor FIDELIS (din perspectiva jucătorilor mari) ar putea împiedica apropierea prețurilor acestora de cele de piața secundară a investitorilor mai mari respectiv, ar putea împiedica aprecierea și mai mare a prețului titlurilor de stat FIDELIS aferente emisiunii din august (notă: creșterea prețului titlurilor de stat echivalează cu scăderea randamentelor acestora).

• 6. Din perspectiva apropierii investitorilor de piața de capital și fidelizării investitorilor persoane fizice în titluri de stat, a fost firească decizia statului de a plăti o primă în cadrul emisiunii din luna august, respectiv de a oferi randamente peste cele care prevalează pe piața secundară a marilor investitori. De remarcat și faptul că această primă se menține în cadrul emisiunii curente, în condițiile în care diminuarea ratei cuponului cu 0,5 pp la emisiunile denominate în lei se suprapune unei scăderi de aceeași amplitudine a randamentelor de pe piața secundară în perioada august-noiembrie a.c. În opinia mea, în timp, această primă ar trebui să se diminueze pentru a optimiza (diminua) cheltuielile cu dobânzile ale statului, concomitent cu menținerea atractivității titlurilor de stat pentru persoanele fizice.

• 7. Deși există argumente (cel puțin într-o primă fază) pentru oferirea primei descrise la punctul 6. aceasta nu se justifică, în opinia mea, pentru marii investitori persoane fizice care plasează ordine de nivelul milioanelor sau sutelor de milioane de lei. Practic, aceștia își mută banii de pe piața marilor investitori (unde randamentele sunt mai mici) către această emisiune, rezultând costuri nejustificate pentru stat. Altfel spus, sunt atrași în cadrul FIDELIS bani care probabil ar fi fost atrași oricum la costuri mai reduse pe piața investitorilor mari.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul