Criteriul National

Românii și petroliștii, sau jocul „de-a prețul corect”

Românii și petroliștii, sau jocul „de-a prețul corect”
mai 08
15:58 2015

Nicio bucurie nu vine de una singură și nu ține prea mult, iar asta o știm prea bine. Așa se întâmplă și cu prețul bezine și imlpicit al motorinei, care din 3 în 3 luni își schimbă valoarea de piață. Interesul marilor companii petroliere arată că, dorința de înavuțire pe spatele românilor este laitmotivul existenței lor și astfel prețul depășește destul de frecvent pragul de 6 lei/litru.

În condițiile în care piața internațională a petrolului se confruntă cu o reală criză, iar barilul de petrol se achiziționează chiar și la jumătate din preț, petroliștii din România s-au gândit că nu este nimic rău în a sări pragul de 6 lei. De ce să scadă prețurile, când se pot face bani buni și din criză??? O ieftinire ca in 2014, când prețul  a scăzut sub 5 lei, nu prea poate fi adusă în discuție, reprezentanții companiilor petroliere susținând că la ora actuală ei au făcut ot ce au putut pentru un preț corect potrivt pentru buzunarul românilor. Oare??? După spusele lor, dacă ar fi integrat în preț cotațiile de la bursă și cursul valutar, ambele în creștere, prețul benzinei  ar fi fost mai mare cu 2.1 lei, iar cel al motorinei cu 40 de bani. Astfel de argumente vin să demonstreze, pentru a câta oară, „dragostea ” purtată de marile concerne petroliere pentru buzunarul românesc.

În momentul în care vocea poporului începe să exprime nemulțumirea generală, guvernanții ridică oarecum din umeri și nu se prea omoară cu explicațiile. „În România se întâmplă ceva ce vedem și în restul piețelor libere – prețul se aliniază după cereri și oferte. Noi consumăm 6 milioane de tone pe an, producem și importăm. Structura prețului e complexă, dar deloc greu de înțeles. Avem partea producătorilor, unde se simte ieftinirea țițeiului, și partea statului, care înseamnă 52% din prețul motorinei și 57% din cel al benzinei“, a fost replica vicepreședintelui KazMunayGas (KMG) International, Cătălin Dumitru.Mai pe scurt: petroliștii au redus cât era partea lor, dar statul a ținut la preț. Consiliul Concurenței susține că, „piața carburanților are numai 5 – 6 actori. Nici nu au nevoie să se înțeleagă… Intervine un comportament imitativ, care nu poate fi sancționat. Ca să mai relaxăm lucrurile, vom veni cu niște recomandări, în 2015, ca să încercăm să creștem concurența. Combustibilii sunt ușor de importat, așa că putem face mai ușoară înființarea unei companii de distribuție“.

Și cu astfel de reacții, e posibil ca acest dans să dureze la nesfârșit, pe nervii și cheltuiala poporului!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul