Criteriul National

Românii și petroliștii, sau jocul „de-a prețul corect”

Românii și petroliștii, sau jocul „de-a prețul corect”
mai 08
15:58 2015

Nicio bucurie nu vine de una singură și nu ține prea mult, iar asta o știm prea bine. Așa se întâmplă și cu prețul bezine și imlpicit al motorinei, care din 3 în 3 luni își schimbă valoarea de piață. Interesul marilor companii petroliere arată că, dorința de înavuțire pe spatele românilor este laitmotivul existenței lor și astfel prețul depășește destul de frecvent pragul de 6 lei/litru.

În condițiile în care piața internațională a petrolului se confruntă cu o reală criză, iar barilul de petrol se achiziționează chiar și la jumătate din preț, petroliștii din România s-au gândit că nu este nimic rău în a sări pragul de 6 lei. De ce să scadă prețurile, când se pot face bani buni și din criză??? O ieftinire ca in 2014, când prețul  a scăzut sub 5 lei, nu prea poate fi adusă în discuție, reprezentanții companiilor petroliere susținând că la ora actuală ei au făcut ot ce au putut pentru un preț corect potrivt pentru buzunarul românilor. Oare??? După spusele lor, dacă ar fi integrat în preț cotațiile de la bursă și cursul valutar, ambele în creștere, prețul benzinei  ar fi fost mai mare cu 2.1 lei, iar cel al motorinei cu 40 de bani. Astfel de argumente vin să demonstreze, pentru a câta oară, „dragostea ” purtată de marile concerne petroliere pentru buzunarul românesc.

În momentul în care vocea poporului începe să exprime nemulțumirea generală, guvernanții ridică oarecum din umeri și nu se prea omoară cu explicațiile. „În România se întâmplă ceva ce vedem și în restul piețelor libere – prețul se aliniază după cereri și oferte. Noi consumăm 6 milioane de tone pe an, producem și importăm. Structura prețului e complexă, dar deloc greu de înțeles. Avem partea producătorilor, unde se simte ieftinirea țițeiului, și partea statului, care înseamnă 52% din prețul motorinei și 57% din cel al benzinei“, a fost replica vicepreședintelui KazMunayGas (KMG) International, Cătălin Dumitru.Mai pe scurt: petroliștii au redus cât era partea lor, dar statul a ținut la preț. Consiliul Concurenței susține că, „piața carburanților are numai 5 – 6 actori. Nici nu au nevoie să se înțeleagă… Intervine un comportament imitativ, care nu poate fi sancționat. Ca să mai relaxăm lucrurile, vom veni cu niște recomandări, în 2015, ca să încercăm să creștem concurența. Combustibilii sunt ușor de importat, așa că putem face mai ușoară înființarea unei companii de distribuție“.

Și cu astfel de reacții, e posibil ca acest dans să dureze la nesfârșit, pe nervii și cheltuiala poporului!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo