Criteriul National

Românii și petroliștii, sau jocul „de-a prețul corect”

Românii și petroliștii, sau jocul „de-a prețul corect”
mai 08
15:58 2015

Nicio bucurie nu vine de una singură și nu ține prea mult, iar asta o știm prea bine. Așa se întâmplă și cu prețul bezine și imlpicit al motorinei, care din 3 în 3 luni își schimbă valoarea de piață. Interesul marilor companii petroliere arată că, dorința de înavuțire pe spatele românilor este laitmotivul existenței lor și astfel prețul depășește destul de frecvent pragul de 6 lei/litru.

În condițiile în care piața internațională a petrolului se confruntă cu o reală criză, iar barilul de petrol se achiziționează chiar și la jumătate din preț, petroliștii din România s-au gândit că nu este nimic rău în a sări pragul de 6 lei. De ce să scadă prețurile, când se pot face bani buni și din criză??? O ieftinire ca in 2014, când prețul  a scăzut sub 5 lei, nu prea poate fi adusă în discuție, reprezentanții companiilor petroliere susținând că la ora actuală ei au făcut ot ce au putut pentru un preț corect potrivt pentru buzunarul românilor. Oare??? După spusele lor, dacă ar fi integrat în preț cotațiile de la bursă și cursul valutar, ambele în creștere, prețul benzinei  ar fi fost mai mare cu 2.1 lei, iar cel al motorinei cu 40 de bani. Astfel de argumente vin să demonstreze, pentru a câta oară, „dragostea ” purtată de marile concerne petroliere pentru buzunarul românesc.

În momentul în care vocea poporului începe să exprime nemulțumirea generală, guvernanții ridică oarecum din umeri și nu se prea omoară cu explicațiile. „În România se întâmplă ceva ce vedem și în restul piețelor libere – prețul se aliniază după cereri și oferte. Noi consumăm 6 milioane de tone pe an, producem și importăm. Structura prețului e complexă, dar deloc greu de înțeles. Avem partea producătorilor, unde se simte ieftinirea țițeiului, și partea statului, care înseamnă 52% din prețul motorinei și 57% din cel al benzinei“, a fost replica vicepreședintelui KazMunayGas (KMG) International, Cătălin Dumitru.Mai pe scurt: petroliștii au redus cât era partea lor, dar statul a ținut la preț. Consiliul Concurenței susține că, „piața carburanților are numai 5 – 6 actori. Nici nu au nevoie să se înțeleagă… Intervine un comportament imitativ, care nu poate fi sancționat. Ca să mai relaxăm lucrurile, vom veni cu niște recomandări, în 2015, ca să încercăm să creștem concurența. Combustibilii sunt ușor de importat, așa că putem face mai ușoară înființarea unei companii de distribuție“.

Și cu astfel de reacții, e posibil ca acest dans să dureze la nesfârșit, pe nervii și cheltuiala poporului!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro