Criteriul National

Royal Concertgebouw din Amsterdam cu Daniele Gatti au redat fidel viziunea interpretativă asupra jocului dar și a Raiului

Royal Concertgebouw din Amsterdam cu Daniele Gatti au redat fidel viziunea interpretativă asupra jocului dar și a Raiului
septembrie 23
22:03 2017

La Sala Mare a Palatului, Orchestra Royal Concertgebouw din Amsterdam, cu maestrul dirijor italian Daniele Gatti, dimpreună cu soprana Chen Reiss a oferit publicului meloman un program interesant  a cuprins Simfonia nr. 82 „Ursul” în do major Hob I:82 a lui Josef Haydn dar si o versiune fresh a celei de-a Patra Simfonii de Gustav Mahler.

Royal-Concertgebouw-Orchestra-2-1024x683

Prima parte a concertului a inclus  o simfonie clasică. Simfonia numerotată ca  fiind a 82-a este cunoscută și ”botezată” ca „Ursul”. Ca și în pseudonimele tuturor simfoniilor lui Haydn, nu a provenit de la compozitor. În schimb, numele provine dintr-o caracteristică recurentă din ultima mișcare (inclusiv faimoasa sa deschidere), în care Haydn imită tonalitatea unei gafe a unui vestit cimpoier al epocii-Dudelsack, printr- o dronă mică susținută, accentuată de o notă de grație asupra ritmului .În limbajul muzical de specialitate, o dronă este un efect armonic, monofonic sau acompaniament, în care o notă sau o coardă este continuu susținută în toată piesa sau în cea mai mare parte.

Lucrarea este în formă standard de patru mișcări și are în componență flaut, doi oboi, doi fagoți, corni și / sau trompete, timpani, continuo (clavecin) și grupul de streich(corzi.) Sursele manuscrisului care se confruntă în prealabil fac necorectarea exactă a instrumentelor de alamă. În mod obișnuit, Orchestra Royal Concertgebouw din Amsterdam a avut atât corni, cât și trompete.

Simfonia e structurată :

1.Vivace Assai, 3/4
2.Allegretto, 2/4 în formă dublă de variație.
3.Menuet e Trio, 3/4
4.Finale: Vivace, 2/4

Această tonalitate curioasă- Do Major a determinat un aranjament de pian al simfoniei din 1829 să fie intitulat „Danse de l’Ours”, cea mai veche apariție tipărită cunoscută a acestei…porecle. Aceasta este o referire clară a muzicii utilizate pentru a însoți urșii… la dans – o formă populară de divertisment stradal, extrem de gustat în acea epocă.

Interpretarea a păstrat din plin rigoarea spiritului clasic, iar nota particulară, efervescentă a acestei simfonii a fost redată cu spontaneitate.

După pauză am avut plăcerea de a audia un opus deosebit, din absolut toate punctele de vedere.Simfonia a patra de Mahler este structurată în patru părți:

  1. Bedächtig, nicht eilen (Moderat, deloc grăbit) (Formă de sonată)
  2. In gemächlicher Bewegung, ohne Hast (În mișcare lejeră, fără grabă) (Scherzo și Trio)
  3. Ruhevoll, poco adagio (Pașnic, ușor lent) (Temă și variațiuni)
  4. Sehr behaglich (Foarte convenabil) (Strofică)

Ca amănunt tehnic, de culoare am remarcat faptul că această simfonie este compusă pentru o orchestră destul de mică pentru standardele lui Mahler, nefiind folosiți trombonii și tuba.

Simfonia a IV-a este ultima din grupul Wunderhorn, iar o legătură înapoi către precedenta, cea de-a treia este confirmată de un citat in cea de-a patra mișcare a acestei lucrări, în finala acestuia.

După ce părerea mondială a sunetului și a intelectualității lui Mahler a patra s-a schimbat profund, lumea muzicală a avut numai de câștigat din ceea ce înseamnă muzica cultă, rafinată, specifică repertoriului oricăror orchestre simfonice care se respectă.

Acest lucru s-a produs și în penultima seară a Festivalului George Enescu.

Simfonia e proiectată în tonalitatea luminoasă- Sol major.  A fost compusă de Gustav Mahler între anii 1899 și 1900 și include un cântec compus de Mahler în 1892. Cântecul, „Das himmlische Leben”,prezintă viziunea unui copil asupra Raiului. Este interpretat de o soprană în ultima parte a simfoniei. Deși este de obicei descrisă ca fiind în Sol major, simfonia adoptă o abordare filosofică a muzicii, văzute prin natura speciale a percepției copilărești, în special așa cum este adusă în discuție asupra acelor lucruri pe care Mahler le-a dat sens în cele două lucrări anterioare: întrebări despre existență, despre ceea ce se întâmplă după moarte, despre ceea ce se află în spatele în fiecare zi, toate cu poemele incluse și cunoscute ca fiind „Des Knaben Wunderhorn”.

Interpretarea vie a acestei prestigioase orchestre europene a transpus pe oricare meloman în starea de grație a cântecului „Das Himmlische Leben” („Viața cerească”) despre care l-a gândit pentru prima oară ca finalul neobișnuit al acestei lucrări.

În mod clar, cuvintele care detaliază cerul, văzute prin ochii unui copil, au pictat o imagine puternică, iar existența acestei mișcări înainte de compoziția celor trei precedente poate avea puternice reverberații. Interpretarea sopranei Chen Reiss a fost una de excepție. Am remarcat fidela dicție dar si tehnica rafinata a impostației. Mai mult,faptul că percepțiile inocenței copiilor nu sunt nevinovate, ci, de fapt, toate cunoscute și unice, au fost redate cu inteligență de către titrata soprană Chen Reiss.

Am remarcat de asemenea ideile de tip „cluster” în jurul căruia este construită simfonia, la care Gustav Mahler se va întoarce în lucrările compuse mai târziu, în viitor. Prin urmare, în această lucrare nu există nicio luptă reală cu problemele de existență și cu greu niciun fel de preocupare cu conflictul. Din acest motiv, simfonia a patra este adesea portretizată ca fiind cea mai puțin tulburătoare lucrare a lui Mahler și există un adevăr în acest aspect la toate nivelele- muzical,textual dar și energetic.

Componenții Orchestrei Royal Concertgebouw din Amsterdam au fost admirabili.Din moment ce aceasta este cea mai scurta simfonie a lui Mahler   șiuna dintre  cele mai frumoase prin calitatea și mesajul redat, prin textura, prin coloritul său, pot spune deschis că aceasta versiune și-a castigat locul ca fiind una dintre cele mai populare, apreciate și accesibile publicului prezent.

Pentru dirijorul italian Daniele Gatti acest lucru a însemnat întotdeauna un act de echilibrare. Accentuarea elementelor serene cu unele mai întunecate ( rarissime) au devoalat acea dragoste emoțională, iar natura specială a feeriei , a expunerii Raiului a fost aievea. Cei mai mulți dirijori au harul de a crea sau recrea opusul mahlerian, iar maestrul Daniele Gatti a reușit, printr-o concentrare , dăruire exemplară. Iar acest deziderat a întrunit acel domeniu de excelență și chiar ceea ce este „crème de la crème”- viziunea Raiului proiectată prin inocența, puritatea actului artistic.

Ropotele de aplauze și chemările nenumărate au răsplătit așa cum se cuvine pe acești artiști, care au interpretat și au lăsat o impresie cu totul deosebită publicului meloman.

Sursa foto : Festivalul George Enescu la TVR

Cronica acestui concert a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu