Criteriul National

Rusia susține că a mai doborât trei avioane de luptă ucrainene / Ucraina spune că a doborât și ea în total 200 de avioane rusești – bilanțul celor două armate

Rusia susține că a mai doborât trei avioane de luptă ucrainene / Ucraina spune că a doborât și ea în total 200 de avioane rusești – bilanțul celor două armate
mai 16
12:04 2022

După ce săptămâna trecută anunța că a doborât mai multe avioane de luptă decât avea Ucraina în total pe hârtie la începutul războiului, Rusia susține luni că a reușit să mai doboare încă trei avioane, inclusiv un bombardier Su-24 în apropierea Insulei Șerpilor. De cealaltă parte, Ucraina susține că și ea a reușit până acum în război să doboare 200 de avioane militare rusești.

Suhoi SU-24Foto: Navy.mil

Ce trupe și echipamente militare ar fi pierdut Rusia

Bilanțul publicat de Armata Ucrainei:

 • 27.700 de soldați
 • 1.228 tancuri
 • 2.974 de vehicule blindate de luptă
 • 577 sisteme ale artileriei
 • 195 de sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie MLRS
 • 200 de avioane
 • 165 de elicoptere
 • 13 vase/bărci/nave
 • 2.019 de vehicule
 • 427 drone
 • 97 rachete de croazieră

Cifrele prezentate de Ucraina nu pot fi verificate independent, în condițiile date, și trebuie privite cu un grad de scepticism.

Ce pierderi ar fi suferit Ucraina în războiul cu Rusia

Similar, și Rusia anunță că a provocat la rândul său pagube masive forțelor armate ucrainene. În ultimul său bilanț publicat luni, Rusia spune că a reușit să doboare un avion bombardier Su-24, precum și două avioane de atac la sol Su-25. În total Rusia susține că a doborât 168 de avioane militare ucrainene, în condițiile în care Ucraina avea pe hârtie în total la începutul războiului doar 165 de avioane de luptă, din care nu toate erau complet operaționale.

Potrivit Rusiei, în total, de la debutul „operațiunii militare speciale”, forțele sale ar fi reușit să distrugă în Ucraina:

 • 889 vehicule aeriene fără pilot
 • 168 de avioane
 • 125 elicoptere
 • 307 de sisteme de rachete antiaeriene
 • 3.108 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă
 • 381de sisteme de lansare multiplă de rachete MLRS
 • 1.529 sisteme de artilerie de câmp și mortiere
 • 2.949 de unități de vehicule militare speciale

Nici datele prezentate de Rusia nu pot fi confirmate independent.

Marea Britanie: Rusia a pierdut o treime din trupele sale din Ucraina

Rusia ar fi pierdut o treime din trupele sale terestre din Ucraina, potrivit serviciului de informații al ministerului britanic al apărării care transmitea că ofensiva Moscovei în zona de est este mult întârziată. Rușii nu au reușit să obțină un avans teritorial semnificativ și au suferit pierderi semnificative.

Forțele rusești au abandonat probabil obiectivul de a realiza o încercuire pe scară largă a unităților ucrainene din orașul Donețk până la Izium în favoarea finalizării cuceririi regiunii Lugansk, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind războiul din Ucraina.

–––-

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul