Criteriul National

Rusia: Un jurnalist a fost reținut pentru un reportaj despre refuzul poliției de a merge în Ucraina

Rusia: Un jurnalist a fost reținut pentru un reportaj despre refuzul poliției de a merge în Ucraina
aprilie 15
19:23 2022

Justiția rusă a dispus vineri arestarea preventivă a unui jurnalist siberian care a afirmat că 11 membri ai poliției antirevoltă ruse au refuzat să participe la campania militară a Rusiei în Ucraina, potrivit AFP.

Proteste Rusia anti-Putin 23 ianuarie 2021Foto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia Images

Bărbatul, care este redactorul-șef al unui site din regiunea siberiană Hakassia, este acuzat de „răspândirea deliberată de informații false” despre forțele armate ale Rusiei, a precizat Comitetul de anchetă al Federației Ruse într-un comunicat.

Dacă va fi condamnat, jurnalistul riscă până la 10 ani de închisoare, a precizat Comitetul de Investigații.

La începutul acestei săptămâni, anchetatorii i-au percheziționat apartamentul și au confiscat 15.000 de dolari și peste 1.200 de euro în numerar, a declarat Comitetul de anchetă.

Filiala locală a Comitetului de Investigații nu a precizat numele jurnalistului, dar se pare că este vorba despre Mihail Afanasiev, editorul site-ului de știri Novyi Fokus (New Focus), care are sediul în regiunea Hakasia.

La începutul lunii aprilie, Mihail Afanasiev, citând surse, a declarat că unsprezece membri ai forțelor speciale antidistrugere OMON ale Ministerului de Interne au fost presați de autorități după ce au refuzat să fie trimiși în Ucraina.

Articolul lui Afanasiev a fost citat pe larg pe rețelele de socializare. Vineri, autoritatea rusă de supraveghere a presei a blocat versiunea rusă a site-ului Moscow Times, un organ de presă independent care a citat articolul lui Afanasiev.

„Rusia a blocat vineri serviciul în limba rusă al cotidianului Moscow Times după ce a publicat ceea ce autoritățile consideră a fi informații false despre polițiștii revoltați care refuză să lupte în Ucraina”, a precizat ziarul pe site-ul său.

Afanasiev, în vârstă de 45 de ani, declarase anterior că nu intenționează să părăsească Rusia.

„Nu mă pregătesc să fug din țară, sunt încăpățânat și intenționez să lupt”, a declarat el pentru AFP.

Cunoscut pentru acoperirea subiectelor sensibile din Khakassia, acesta s-a confruntat ani de zile cu procese de defăimare din cauza abordării sale independente a subiectelor pe care le acoperă.

În conformitate cu legile adoptate recent, publicarea de informații despre conflictul din Ucraina, considerate false de către autorități, este pasibilă de pedepse grele, de până la 15 ani de închisoare.

––

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul