Criteriul National

Rusia: Vaccinul Sputnik va costa mai puțin de 20 de dolari de persoană / Anul viitor vor putea fi produse 1 miliard de doze – Coronavirus

Rusia: Vaccinul Sputnik va costa mai puțin de 20 de dolari de persoană / Anul viitor vor putea fi produse 1 miliard de doze – Coronavirus
noiembrie 24
15:04 2020
Vaccinul rusesc anti-Covid-19 Sputnik V va costa mai puțin de 20 de dolari de persoană la nivel internațional, iar Kremlinul intenționează să producă peste un miliard de doze în țară și în străinătate anul viitor, potrivit informațiilor oficiale prezentate de Reuters.

Vaccinul Sputnik este administrat în două doze, iar fiecare va costa mai puțin de 10 dolari, a anunțat contul oficial de Twitter al Spuntik V. Pentru cetățenii ruși, vaccinarea va fi gratuită.

Anunțul privind prețul vine într-un moment în care Rusia caută să majoreze distribuția și producția vaccinului.

Kiril Dmitriev, șeful fondului rusesc de dezvoltare care l-a finanțat, a declarat că Moscova și partenerii săi străini vor avea capacitatea de a fabrica anual peste un miliard de doze începând din 2021, de ajuns pentru a vaccina mai mult 500 de milioane de oameni.

Prețul pe piața internațională anunțat marți pentru Sputnik V este mai mic decât al altor rivali occidentali – precum cel al Pfizer-BioNTech, ce va costa 15,5 euro per doză – dar mai scump decât vaccinul AstraZeneca, ce va fi vândut în Europa cu circa 2,5 euro.

Oficialii ruși au spus marți că țara lor a primit solicitări de la peste 50 de țări pentru cel puțin 1,2 miliarde de doze de Sputnik V.

Vaccinul ”Sputnik V”, alternativa rusească la vaccinurile occidentale, va fi de câteva ori mai ieftin decât cele produse de companiile Pfizer şi Moderna şi va putea fi transportat începând din luna februarie la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius, a declarat luni agenţiei EFE Kiril Dmitriev.

Președintele rus Vladimir Putin le-a transmis sâmbătă celorlalți șefi de stat participanți la summitul online G20 că Rusia este pregătită să furnizeze vaccinul său ”Sputnik V” și altor state care au nevoie de el pentru a combate pandemia de COVID-19.

Comisia Europeană a avertizat, joi, Ungaria că administrarea vaccinului anticoronavirus importat din Rusia generează riscuri medicale și ar putea afecta încrederea publică

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul