Criteriul National

S-A DAT STARTUL CONCURSULUI DE MINCIUNI ÎN PROGRAMELE DE GUVERNARE ALE PARTIDELOR POLITICE DIN ROMÂNIA

S-A DAT STARTUL CONCURSULUI DE MINCIUNI ÎN PROGRAMELE DE GUVERNARE ALE PARTIDELOR POLITICE DIN ROMÂNIA
octombrie 09
19:13 2016

CETĂȚENI FIȚI VIGILENȚI. S-A DAT STARTUL CONCURSULUI DE MINCIUNI ÎN PROGRAMELE DE GUVERNARE ALE PARTIDELOR POLITICE DIN ROMÂNIA.

a

Astăzi am avut ocazia să audiez la radio promisiunile electorale ale PSD-ului, spuse într-o manieră foarte șmecherească. Astfel, liderul partidului a anunțat că dacă PSD câștigă aceste alegeri din 11 decembrie 2016, sau dacă le va câștiga alături de ALDE, adică dacă va avea o majoritate confortabilă în parlament, va da primul ministru al guvernului și va face el guvernul, atunci, până în anul 2020, românul va avea parte numai de pâine și miere, cam în toate domeniile.

Lăudabile ce să zic aceste intenții de reducere a taxelor, impozitelor, de creștere a salariilor, a punctului de pensie, de apariția a noi locuri de muncă, de demararea unui amplu program de investiții cam în toate domeniile, etc., etc.

Se vede bine că la realizarea de strategii politice există un colectiv bine instruit care are habarul necesar de formulare a unor obiective mult râvnite de electoratul român, căci de aici vin voturile.

Dacă obiectivele au fost bine și chiar încurajator formulate, lipsesc nominalizate țintele pe care urmează să le atingă și care nici nu au fost formulate, lisește elementul de cuantificare a elementului timp dispus în etape și mai ales programul pe care ar trebui să-l promoveze pentru a verifica cum pot fi realizate și aduse la îndeplinire aceste ținte politice, sau etape intermediare de derulare a proiectului politic.

Promisiunea este clară, totul se va realiza și judeca numai la finele anului 2020, adică peste patru ani. Această omisiune referitoare la formularea și definirea țintelor politice este făcută cu mare tâlc și mai ales bine gândită, mergând pe următorul scenariu: SĂ CÂȘTIGĂM NOI ALEGERILE ȘI PE URMĂ VOM VEDEA.

Văd că toți încep să promită marea cu sarea, căci pe parcurcursul celor patru ani mai sunt tot felul de evenimente cum ar fi demisii, ieșiri de la guvernare etc. Dacă țintele politice care trebuie bine formulate, apoi cuantificate în totalitatea lor și urmărite sub aspectul performanței politice a îndeplinirii programului de guvernare propus lipsesc, ele fiind singurele elemente care pot garanta de la an la an, sau de la o etapă la alta sistemul de atincere a obiectivelor politice, cum mai pot fi trași la răspundere politicienii PSD + ALDE asupra modului de îndeplinire a promisiunilor electorale?

Nu se vorbește nimic despre modul cum se vor asigura fondurile bănești pentru promovarea acestui program plin de promisiuni atractive. Se vede clar că se evită de către autorii acestei strategii ca cetățeanul plătitor de taxe și impozite să nu fie informat și mai ales să nu cunoască nimic asupra domeniilor care urmează a se dezvolta și mai ales cu ce performanță în producerea de venituri vor veni în urma noilor politici promovate. Se dorește ca nimeni să nu cunoască etapele intermediare necesar a se derula pentru a ajunge în final să spui UITE BILANȚUL, NOI PSD-ul AM REUȘIT SĂ DUCEM LA BUN SFÂRȘIT PROGRAMUL POLITIC ANUNȚAT ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ.

Bănuiesc că toate partidele așa-zis mari sau tradiționale vor intra în această licitație a promisiunilor lipsite de realism și mai ales de o susținere științifică care ar trebui să le facă și credibile. Promisiunile vor avea caracter pur general cu prioritate în domeniul social, dar pe ce bază se vor materializa ele, rămâne încă un mare mister.

Iată de ce îmi manifest totala neîncredere față de programul politic lansat astăzi de PSD, care mai are o mare hibă, nu se leagă de raportările reale ale performanțelor anterioare, când a fost la guvernare și promis că face, că drege, dar în realitate tot ce a făcut s-a văzut, adică ori s-a ales praful (vezi autostrăzile), ori au fost așa de minuscule că sunt și astăzi greu vizibile sau chiar invizibile.

b

În aceste condiții propun ca cetățenii educați să participe activ la dezbaterea acestor programe, indiferent din partea cărui partid politic provin ele, să pună întrebări ca să se poată lămuri și apoi să voteze în deplină cunoștiinșă de cauză. Nu trebuie să vă lăsați păcăliți de cifre, de bunele intenții sau de o vorbărie frumoasă și bine mesteșugită pentru a aiuri sau aburi auditorul. Trebuie să arătăm că abureala nu mai ține, că seriozitatea și profesionalismul sunt elementele cheie care pot califica un partid politic ca lider pe scena politică a țării în viitorii patru ani.

Sursa foto : welcome2romania.wordpress.com,

Prof. Univ. Dr. Mircea Vintilescu, senior-editor al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Mircea Vintilescu

Mircea Vintilescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo