Criteriul National

S-a încheiat seria a doua mecanici din Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei 2019

S-a încheiat seria a doua mecanici din Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei 2019
august 12
08:41 2019

 

 

Timp de o săptămână am fost voluntară în Tabăra Meseriașilor, din cadrul proiectului Țara lui Andrei.La Moieciu de Sus, într-o locație minunată de munte, la Hotelul Crăiasa Munților, 60 de adolescenți, elevi de liceu, s-au întâlnit. Pentru mulți dintre acești tineri, tabăra aceasta a fost de fapt o recreere. Însă, mulți lucrează de la 13-14 ani, sau muncesc la câmp ca să se poată întreține și merge la școală.

A trecut prima săptămână din seria a doua mecanici din Tabăra Meseriașilor 2019.  A fost una plină, dar diversă și satisfăcătoare.Experiența elevilor în Țara lui Andrei s-a concentrat pe dezvoltarea abilităților lor personale, dar și profesionale.

La începutul șederii erau retrași, timizi și le era greu să se exprime, dar atelierele de învățare prin aventură și provocare prin alegere, ghidate de mentorii de Asociația The Social Incubator , le-au oferit prilejul să comunice mai mult.

Angajabilitatea a fost o temă centrală a atelierelor de dezvoltare personală, având ca obiectiv pregătirea meseriașilor pentru a intra curajoși și atenți pe piața muncii. Au descoperit că, pe lângă abilitățile practice pe care le pot perfecționa, foarte imporant este și caracterul pe care îl au și abilitățile de relaționare.

La început, unora nu le-a plăcut așa mult, unii ar fi vrut să plece acasă. Era mai strict decât se așteptau. Aici nu era o tabără obișnuită, doar cu distracție, ci aveau și ateliere: de leadership, de autocunoaștere, de consiliere vocațională, de gestionare a emoțiilor.

Dacă primele două zile au fost umplute de activitățile din ateliere, următoarele trei zile au fost cu practică: alături de profesioniști, au recondiționat scaune rulante pentru persoane cu dizabilități. Seria a doua de mecanici, unde majoritatea dorind să devină mecanici auto. Pe lângă faptul că au făcut ceea ce le place, munca lor a contribuit la îmbunătățirea vieții unor oameni care nu-și permit să cumpere scaunele rulante de care au nevoie.

Exercițiul practic de simulare a unui interviu a fost revelator pentru ei și i-a pus pe gânduri cu privire la felul în care se pregătesc și își alcătuiesc CV-ul, lucru pe care l-au învățat ulterior. Adrian Mincu, director administrativ al Rafinăriei Petrobrazi și Laurențiu Bălășescu, manager de proiect la departamentul de resurse umane OMV Petrom, au jucat “rolul angajatorului” și i-au pus într-o situație reală de interviu pentru un loc de muncă.

Aventura de la Moieciu i-a pus la încercare și le-a testat curajul de a face alegeri. Au avut de trecut prin exerciții la joasă, dar și la mare înălțime. Unele provocări au fost individuale și au contribuit la creșterea încrederii în sine, dar multe altele au avut ca scop atingerea obiectivelor ca rezultat al lucrului în echipă.

Energia a crescut exponențial miercuri, când mecanicii au ajuns la Gabriel Onofrei în atelier unde îi aștepta provocarea săptămânii: recondiționarea a 30 scaune rulante pentru persoane cu dizabilități .Nerăbdători pentru proba practică, elevii au lucrat cu interes și pasiune, iar mulți dintre ei au terminat mai repede și s-au apucat să-și ajutate colegii. În final, 30 de scaune rulante pentru oameni cu dizabilități au fost donate Fundației Motivation Romania.

Între timp, au mai jucat un fotbal, s-au distrat, au cântat, au dansat, au făcut snoave și unii s-au și îndrăgostit.

Pe la mijlocul taberei, voluntarii au reușit cum le câștige inimile copiilor. Au început să nu ne mai vadă ca pe „cei care sunt cu regulile”, ci ca pe cei care suntem alături de ei, pentru ei, și le vrem binele.

La sfârșit, pe lângă sutele de îmbrățișări, s-au vărsat și multe ore de lacrimi.În timp ce se urcau în autocar și stând pe scaune, își dădeau seama: ”cât de dor le va fi de familia pe care au creat-o aici” .Acum, pe chatul comun de Messenger, curge cu mesaje de dor, de iubire, de prietenie, și între ei, dar și pentru noi, voluntarii care am fost lângă ei. Și toți recunosc că, deși la început voiau acasă, la sfârșit ar fi vrut să mai stea încă o lună.

Cei 16 voluntari, plus echipa din organizare, am participat la activități, dar cel mai mult am stat pe lângă ei. Noi, voluntarii, am fost mereu acolo pentru ei, să le îndeplinim orice nevoie.Am încercat cât de bine am putut să le oferim nu doar apă, mâncare și să îi punem la culcare, dar și o vorbă bună, să îi ascultăm, să le oferim iubire, siguranță și înțelegere. Deși dormeam puțin, nu eram la fel de obosiți ca de obicei. Ne-am dedicat complet, întreaga zi, celor 60 de suflete care ne-au fost date în grijă timp de o săptămână. Ne-am ajutat și susținut și între noi, fiecare cum a putut. Eu personal mi-am deschis mai mult inima față de mine. La începutul taberei intenția mea era să devin mai bun lider, pentru că credeam că nu sunt îndeajuns de bună.Spre sfârșitul taberei, când am conștientizat că am reușit să câștig inimile copiilor așa cum sunt, fără să fac eforturi să mă schimb în vreun fel, mi-au dat lacrimile și m-a cuprins un val de autoacceptare cu care sper să rămân cât mai mult timp. La sfârșit și noi, voluntarii, am plâns, nu doar ei. Am simțit și noi magia care s-a creat în tabără.După cum a zis la final unul dintre tineri, în 12 ani de prietenie nu a legat prietenii așa strânse ca aici. A fost o experiență cu care, și ei, dar și noi, vom rămâne pe viață.

După premierea mult așteptată și acordarea celor 10 burse lunare în valoare de 500 de lei, care vor fi acordate pe durata următorului an școlar2019-2020   , elevii mecanici au plecat cu lacrimi în ochi și gândindu-se că Țara lui Andrei nu e un loc, ci o stare de spirit și un model pe care îl vor păstra pentru totdeauna.

Cei care au făcut ca această experiență să fie nu doar posibilă, dar și minunată sunt următoarele persoane:

Medeea Catană de la Graffiti PR, coordonatoarea noastră, a voluntarilor – e un lider de excepție, și cea mai dedicată persoană când vine vorba de ajutat copiii și adolescenții pe care am văzut-o vreodată, având o energie extraordinară, bunătate ta fără limite și puterea de a ierta fiind un exemplu.

Echipa de voluntari, printre care am avut onoarea să fiu și eu.

Echipa OMV Petrom: Mona Nicolici, Simona Bogdan.

Echipa Graffiti PR: Lore Ianus, Adela Stoicescu.

Echipa Rename Advertising: Joghiu Eduard, Maria Păunescu, Alexandru Manolache, Andrei Ristea, Dumitru Ichim, Cristi Neagu & Raluca Stan aka „Digital”de la Kaleidoscope Proximity +&Adrian Cristea maestrul fotograf.

Echipa trainerilor Asociația The Social Incubator: Tudor Mureșanu, Alina Stochita, Ana-Maria Andronic, Stefan Coman, Mihaela Bolohan & ceilalți traineri (Paul Andrei și alții).

Gabriel Onofrei, care i-a inspirat pe adolescenți prin succesul lui, le-a dat permisiunea să viseze la mai mult și i-a învățat respectul.

Fundatia Motivation Romania, care ajută persoanele cu dizabilități să aibă acces mai ușor la scaune rulante și care ne-a învățat pe toți cum e să simți împlinire din munca cu scop pe care o faci.

Tinerii adolescenți care au participat în tabără (sau cum le ziceam noi cu drag, „copiluții”),  ne-au învățat să ne deschidem inimile.

Claudia Bota

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Bota Claudia

Bota Claudia

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul