Criteriul National

S-a lansat prima platformă de antropologie publică din România: Sfertul academic – Cultura

S-a lansat prima platformă de antropologie publică din România: Sfertul academic – Cultura
noiembrie 25
11:31 2020
37 de cercetători, 13 ilustratori și 2 actori contribuie la primul proiect editorial digital de anvergură, care combină texte, imagini și sunet într-un demers special de popularizare a antropologiei. O nouă publicație își face apariția în spațiul cultural autohton, este vorba de platforma de texte și podcasturi de antropologie publică ”Sfertul academic”. În ultimii ani, grație regretatului profesor Vintilă Mihăilescu, antropologia a căpătat o vizibilitate tot mai mare în spațiul public, însă nu exista până la acest moment o platformă dedicată antropologiei publice.

”Sfertul academic” este primul proiect editorial digital de anvergură din țara noastră care reunește nu mai puțin de 37 de cercetători din științele sociale, 13 ilustratori și 2 actori, cu scopul de a familiariza publicul larg cu ”privirea” antropologică, dar și de a oferi pe viitor un spațiu de exprimare cercetătorilor care doresc să împărtășească publicului larg concluziile propriilor investigații. Textele publicate pe platforma lansată luni, 23 noiembrie 2020, pun în lumină concepte centrale din teoria antropologică, cum ar fi: ordine morală, structură și agentivitate, cultură materială, relații de putere, relații de schimb, sisteme de cunoaștere, gen, identitate, sine și societate. Totodată, aduc perspective noi asupra unor subiecte familiare, de actualitate: mediu, migrație, inegalități sociale, privatizare, dezvoltare personală, turism, și altele.

Nu în ultimul rând, dezvăluie lumi sociale mai puțin cunoscute, de peste hotare: Egipt, Ghana, Japonia, Rusia sau Abhazia sunt doar câteva dintre locurile pe care ni le aduc mai aproape cercetările antropologilor români. Colecția de debut a platformei Sfertul Academic cuprinde 40 de articole, fiecare dintre ele însoțite de versiunea podcast și de o ilustrație inspirată din conținutul textului. Lansarea platformei este marcată printr-o expoziție multimedia la Modul Cărturești (Str. Academiei 18-20), activă în intervalul 25 noiembrie – 15 decembrie, unde pot fi văzute cele 40 de ilustrații inspirate din textele publicate pe platformă, realizate de cei 13 artiști implicați în proiect, împreună cu ilustrația copertă realizată de Alexandru Nimurad. Vizionarea expoziției este însoțită de un fundal sonor cu cele 40 de podcasturi, iar vizitatorii pot alege și asculta podcastul dorit prin scanarea unor coduri QR.

Proiectul ”Sfertul Academic” este inițiat de start-up-ul de cercetare socială Antropedia și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Mai multe informații pot fi obținute accesând site-urile dedicate: http://antropedia.com/sfertulacademic; https://www.facebook.com/eAntropedia/ și https://www.facebook.com/sfertul.academic.antropedia

Podcasturile pot fi ascultate și la adresa: https://soundcloud.com/sfertulacademic

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Articol susținut de Antropedia

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul