Criteriul National

S-au aflat multe prejudicii si nereguli la unitatile Ministerului Educatiei!

decembrie 04
21:03 2015

 

Curtea de Conturi a identificat la unitatile din subordinea Ministerului Educatiei o serie de nereguli care au cauzat prejudicii totale de 430.000 de lei, potrivit raportului de audit pe 2014, dat publicitatii azi, informeaza Mediafax.

curtea-de-conturi

Cu ocazia controalelor efectuate de camerele de conturi la entitatile din subordinea MECS, in actele de control incheiate au fost consemnate cazuri de nerespectare a reglementarilor legale, constatandu-se abateri si nereguli care au generat prejudicii in suma totala de 430.000 lei.

Printre altele, au fost constatate: plata nejustificata a 179.000 de lei prin acceptarea la decontare a unor situatii de lucrari continand cantitati majorate fata de cele puse efectiv in opera, aferent carora s-au calculat dobanzi si penalitati de intarziere de 23.000 de lei (Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport), plata nejustificata a sumei de 159.000 de lei din cheltuielile de capital, reprezentand cantitati de lucrari neexecutate, pentru care au fost calculate majorari si penalitati in suma totala de 12.000 de lei (Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti); plata necuvenita a sumei totale de 40.000 de lei din alocatii bugetare pentru bunuri si servicii, reprezentand lucrari si servicii neexecutate si plata unor obligatii la bugetul local in contul unor agenti economici, pentru care au fost calculate dobanzi si penalitati in valoare totala de 15.000 de lei (Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti).

Curtea de Conturi a mai constatat decontarea de Ministerul Educatiei catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” a sumei de 8.900.000 de lei, fara prezentarea tuturor documentelor justificative care sa confirme prestatia si plata activitatilor efectuate, intocmite in conformitate cu dispozitiile legale.

La Reteaua Nationala de Informatica pentru Educatie si Cercetare a fost decontata suma de 14.626.000 de lei, fara prezentarea tuturor documentelor justificative conform prevederilor contractuale. Potrivit prevederilor contractuale, furnizorul s-a angajat sa livreze produsele IT necesare modernizarii infrastructurii de date administrate de entitate, noi, nefolosite si de ultima generatie, in conformitate cu specificatiile tehnice prevazute in propunerea tehnica si caietul de sarcini, insotite de toate documentele prevazute in caietul de sarcini. In timpul controlului, reprezentantul producatorului a comunicat oficial ca echipamentele sunt „noi, originale, conforme cu standardele inalte de calitate”, dar nu s-au obtinut toate documentele care sa confirme acest lucru.

La Universitatea Politehnica Bucuresti i s-a constatat decontarea sumei de 4.682.000 de lei, reprezentand contravaloarea unor bunuri materiale lasate in custodia executantului, fara prezentarea tuturor documentelor justificative conform prevederilor legale si contractuale. In timpul controlului a fost numita o comisie care a inventariat bunurile in cauza si a luat masurile necesare pentru a asigura securitatea acestora.

Valoarea abaterilor constate la nivelul Ministerului Educatiei depaseste pragul de semnificatie de 29.631.500 de lei, noteaza Curtea de Conturi, astfel ca „opinia echipei de audit este ca situatiile financiare nu ofera o imagine fidela si reala a activelor, datoriilor, pozitiei financiare, performantei financiare, rezultatului patrimonial, precum si a patrimoniului avut in administrarea entitatii la data de 31.12.2014″.

Sursa foto : www.mondonews.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo