Criteriul National

Să conștientizăm AUTISMUL!

Să conștientizăm AUTISMUL!
aprilie 02
13:42 2015

Astăzi este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului și tot mai multe organizații de profil vin să tragă un semnal de alarmă cu privire la această tulburare de comportament ce afectează din ce în ce mai mulți copii.

Ce este autismul?

Conform lucrărilor de psihologie, Autismul este o tulburare gravă a funcționării cerebrale, caracterizată de lipsa interacțiunilor sociale normale, comunicare defectuoasă, mișcări repetitive și o gamă extrem de limitată de activități și interese.

Asociația ”Împreună Pas cu Pas” aduce în atenția publicului larg reala problemă ce o constituie AUTISMUL la nivel național. Acest fenomen este unul de amploare, care de la an la an sporește numărul copiilor cu această tulburare. La nivelul întregii țări, statisticile publicate de Ministerul Sănătății Publice arată că, în 2012 erau înregistrate 7.179 de persoane diagnosticate cu  această tulburare. Specialiștii în domeniu sunt de părere că, numărul celor în cauză este de 2-3 ori mai mare. Reprezentanții ” Asociației Pas cu Pas” susțin că este imperios necesar ca în viitorul apropiat să existe o strategie la nivel de țară prin care populația să conștientizeze și să se implice în remediarea  aceastui fenomen. “Mulți părinți ne intreabă cum își pot da seama dacă micuții lor suferă sau nu de autism. Există câteva semnale de alarmă, care ar putea sa fie  un motiv de îngrijorare pentru părinții, și anume dacă: nu reușesc să scoată niciun cuvânt până la vârsta de 16 luni, nu răspund la nume, nu combină două cuvinte până la vârsta de 2 ani, au un contact vizual redus, se atașează de o jucărie sau de un obiect anume, nu știu să se joace cu o jucărie, au activități repetative și stereotipe, au obsesii cu privire la menținerea obiceiurilor (a rutinelor). Totuși, se recomandă părinților să consulte un specialist, deoarece aceste semnalmente pot fi uneori înșelătoare, iar specialistul le poate spune dacă micuțul suferă de autism sau nu”, declară psihologul Nicoleta Burlacu, președintele Asociatiei “Impreuna Pas cu Pas”.

Psihologii susțin că viața celor afectați de autism poate fi îmbunătățită prin terapie cognitiv-comportamentală și/sau Terapie Comportamental Aplicată (ABA). “Succesul metodei este cu atât mai mare cu cât este începută terapia cât mai de timpuriu, iar rezultatele sunt spectaculoase”, a mai spus Burlacu. Problema este că nici până în ziua de astăzi, Statul român nu a găsit soluții legislative ferme care să ajute familiile în demersul lor terapeutic.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo