Criteriul National

Să înţelegem ce-i cu OUG nr.13/2017

Să înţelegem ce-i cu OUG nr.13/2017
februarie 05
09:08 2017
Dezlegare totală la ABUZURI ! 
2
 
 
  Mai e timp  sa spunem care sunt CONSECINTELE  MODIFICARII dispozitiilor penale care sanctioneaza  FAVORIZAREA faptuitorului  si abuzului in serviciu a functionarului public , incepand cu data de 11 februarie 2017, adoptate prin OUG nr.13 din 01 februarie 2017, art.I. 
 
I . NOUTATEA ABSOLUTA cu caracter „ unic ” consta in exonerarea de raspundere penala a celor care participa la elaborarea actelor normative( hotarari ale consiliilor locale, ordin de ministru, H.G , legi, ordonante emise de Guvern, legi) ,a celor care  emit, aproba sau adopta  aceste acte normative, care si-au exercitat atributiile cu incalcarea unor dispozitii exprese prevazute de lege, chiar in interes personal sau de grup.
Asa se  spune limpede in  art. 269 alin(4)  si art. 297 ali(3) cod penal, modificate. Sunt norme de dezincriminare a faptelor de abuz si de favorizarea faptuitorului, comise de catre cei cu atributii in emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative, adica de catre : „LEGIUITORI ” . Adio egalitate de tratament juridic  !. .
Cu alte cuvinte , e suficient sa intre in vigoare aceste prevederi – pe 11 februarie  a.c,  ca  cei care le-ar fi  „construit” in mod abuziv  sa nu mai pot fi trasi la raspundere penala .
 
II. Dupa 11 februarie 2017, abuzul in serviciu pentru a fi infractiune trebuie savarsit cu intentie directa, adica sa se dovedeasca ca functionarul public a prevazut rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte.
Acesta este intelesul sintagmei „cu stiinta „. Vom auzi : am facut-o din neatentie , din lipsa de experienta, a gresit si el ! Greu de dovedit INTENTIA DIRECTA !
 
 III. Conditionarea faptei penale de abuz in serviciu de producerea unei pagube de peste 200 000 lei . Aceasta va face, de exemplu,  ca demolarea casei tale, cu stiinta, printr-un act dat abuziv sa nu fie infractiune ; casa ta valoreaza doar 50 000 lei !
 
 IV. Si chiar daca organul de urmarire penala reuseste sa probeze infractiunea de abuz, functionarul public abuziv va fi pedepsit cu amenda sau inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Va mai exista vreo teama a functionarului public sa nu savarseaca abuzuri ? 
 Daca cel care  in mod abuziv adopta o LEGE este „curat” pentru ce motiv un ministru care da  un Ordin   cu valoare normativa, cu incalcarea legii, sau un primar care initiaza o Hotarare ilegala,  ar fi altfel ?
 
   Daca va ramane asa cum „EI „au stabilit : VIN VREMURI GRELE ! 
1
Sursa foto Mediafax
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo