Criteriul National

Sănătatea sufletului

Sănătatea sufletului
august 11
22:22 2016
Cum staţi cu „Moralul „?
sufletul tau
 
    Spunem şi auzim frecvent : stă bine cu moralul; e cu moralul la pământ ;  totul depinde de moralul pe care îl ai ,  s.a.
 
   Ce vrem să spunem prin astfel de exprimări curente ?
 
   Moralul omului e starea lui sufletească , sentimentele izvorâte din Inima privitoare la ceea ce se întâmplă în afara noastră. Sentimentele sunt independente de mintea noastră, dar o influenţează .
    Pe lângă „bagajul „ cu care ne-am născut, pământul, clima, felul hranei şi felul aerului, mediul în care trăim şi muncim, toate sunt cauze ale stării noastre sufleteşti – a Moralului nostru.
 
     Ce treabă are sănătatea noastră fizică şi mentală cu MORALUL ?
      ARE o mare legătură !
 
    Moralul şi voinţa omului au o putere nebănuită; întregul organism se simte întărit sau slăbit, capabil sau nu să înfrunte orice influenţă dăunătoare , după cum este starea noastră sufletească.
Nu spunem atunci când vizităm pe cineva drag, amărât sufleteşte, din cauza bolii sau a vreunui necaz major : ” Mergem să-i ridicăm moralul ! ” Atitudinea noastră de a-i fi aproape când îi este rău , are sigur efect pozitiv. Chiar în prezenţa noastră ,pare că a prins puteri şi voinţă de a lupta cu suferinţa, de a trece peste greutăţi.
 
     Daca am constatat nemijlocit cum se „ridică moralul”  altuia, de ce nu avem voinţa să alungăm amărăciunea din sufletul nostru şi să redevenim sănătoţi, cu dor şi drag de viaţă?
 
     Vă reamintesc că fiecare este DOCTORUL propriului suflet.
            Redescoperiţi-l !
Sursa foto www.kudika.ro 
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată, pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo