Criteriul National

SARBATOARE! Republica Moldova a implinit 25 de ani de suveranitate !

iunie 23
13:51 2015

 

Republica Moldova sărbătoreşte astăzi 25 de ani de la declararea suvernanităţii. Cu această ocazie, deputaţii actualul Legislativ, împreună cu şeful statului, Nicolae Timofti, au participat la o ceremonie solemnă împreună cu deputaţii din Parlamentul din 1990.

Moldova steag

La 23 iunie 1990, Sovietul Suprem al RSS Moldova (parlamentul de la Chişinău) a adoptat Declaraţia Suveranităţii Republicii Moldova. Cuvântul “independenţă” a fost evitat pentru a nu irita autorităţile sovietice, dar intenţia clară a fost independenţa. Potrivit primului articol al documentului, Republica Sovietică Socialistă Moldova era definită ca un stat suveran. ”Suveranitatea R.S.S. Moldova este unica şi necesara condiţie a existenţei statalităţii Moldovei”, se arată în primul articol al documentului. Uniunea Sovietică s-a dezintegrat în 1990 pe fondul problemelor economice, respectiv  scăderea preţului petrolului .

Rând pe rând, republicile unionale şi-au declarat suveranitatea, urmând calea independenţei faţă de URSS. RSS Moldova era a şasea republică unională care îşi declara suveranitatea. Au urmat, în iulie, Ucraina şi Belarus, apoi celelalte republici din URSS.

Prezent la eveniment Timofti a mulţumit deputaţilor şi s-a declarat fericit că este alături de cei care au votat proclamarea Suveranităţii Moldovei în 1990.

„Stimaţi deputaţi ai anilor ’90 sunt fericit că am această ocazie să fim împreună cu dumeavoastră pentru că sunteţi cei care aţi contribuit la formarea statului Republica Moldova. Este important să exprimăm omagiul şi recunoştinţa noastră autorilor acestui document. Poporul nostru şi Republica Moldova este în situaţia de a-şi revendica dreptul şi suveranitatea pe întreg teritoriu. Vom fi mai aproape de a realiza acest scop doar dacă ne vom ancora mai aproape de spaţiul european. Aici, la noi acasă, avem nevoie de unitate şi năzuinţă. Vă felicit pe toţi cu această ocazie. La mulţi ani, Republica Moldova!”, a subliniat Nicolae Timofti în discursul său de felicitare.

Sursa foto : www.publika.md

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo