Criteriul National

SARBATOARE! Republica Moldova a implinit 25 de ani de suveranitate !

iunie 23
13:51 2015

 

Republica Moldova sărbătoreşte astăzi 25 de ani de la declararea suvernanităţii. Cu această ocazie, deputaţii actualul Legislativ, împreună cu şeful statului, Nicolae Timofti, au participat la o ceremonie solemnă împreună cu deputaţii din Parlamentul din 1990.

Moldova steag

La 23 iunie 1990, Sovietul Suprem al RSS Moldova (parlamentul de la Chişinău) a adoptat Declaraţia Suveranităţii Republicii Moldova. Cuvântul “independenţă” a fost evitat pentru a nu irita autorităţile sovietice, dar intenţia clară a fost independenţa. Potrivit primului articol al documentului, Republica Sovietică Socialistă Moldova era definită ca un stat suveran. ”Suveranitatea R.S.S. Moldova este unica şi necesara condiţie a existenţei statalităţii Moldovei”, se arată în primul articol al documentului. Uniunea Sovietică s-a dezintegrat în 1990 pe fondul problemelor economice, respectiv  scăderea preţului petrolului .

Rând pe rând, republicile unionale şi-au declarat suveranitatea, urmând calea independenţei faţă de URSS. RSS Moldova era a şasea republică unională care îşi declara suveranitatea. Au urmat, în iulie, Ucraina şi Belarus, apoi celelalte republici din URSS.

Prezent la eveniment Timofti a mulţumit deputaţilor şi s-a declarat fericit că este alături de cei care au votat proclamarea Suveranităţii Moldovei în 1990.

„Stimaţi deputaţi ai anilor ’90 sunt fericit că am această ocazie să fim împreună cu dumeavoastră pentru că sunteţi cei care aţi contribuit la formarea statului Republica Moldova. Este important să exprimăm omagiul şi recunoştinţa noastră autorilor acestui document. Poporul nostru şi Republica Moldova este în situaţia de a-şi revendica dreptul şi suveranitatea pe întreg teritoriu. Vom fi mai aproape de a realiza acest scop doar dacă ne vom ancora mai aproape de spaţiul european. Aici, la noi acasă, avem nevoie de unitate şi năzuinţă. Vă felicit pe toţi cu această ocazie. La mulţi ani, Republica Moldova!”, a subliniat Nicolae Timofti în discursul său de felicitare.

Sursa foto : www.publika.md

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro