Criteriul National

Sărbătorile mai puțin cunoscute ale lunii ianuarie – International

Sărbătorile mai puțin cunoscute ale lunii ianuarie – International
ianuarie 01
10:33 2022
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi. Încă din prima secundă a zilei de 1 ianuarie se celebrează Anul Nou, debutul următorului an calendaristic şi un nou început, moment marcat prin urări, petreceri, rugăciuni, dorinţe, planuri şi numeroase tradiţii şi obiceiuri locale. În prima zi a anului există, însă, şi sărbători mai puţin cunoscute.
  • Angajamentul faţă de o persoană dragă

La 1 ianuarie, se sărbătoreşte şi Ziua Angajamentului (Commitment Day) luat faţă de o persoană dragă, sărbătorită pentru prima dată în 1960 ca o extensie a tradiţionalelor hotărâri de Anul Nou („New Year’s Resolutions”). Acest angajament se deosebeşte, însă, de „New Year’s Resolutions” prin faptul că promisiunea nu este făcută faţă de propria persoană, ci faţă de cineva drag, fie că este vorba despre partenerul de viaţă, de copii, de unul sau ambii părinţi sau de cel mai bun prieten, potrivit daysoftheyear.com. Ziua Angajamentului este însoţită de hashtag-ul #CommitmentDay.

  • Înot în apă rece ca gheaţa

Polar Bear Plunge Day este celebrată la 1 ianuarie de mii de oameni care se scaldă sau înoată în apă rece ca gheaţa.

Primul astfel de eveniment s-a desfăşurat oficial în Boston, Statele Unite, în anul 1904, iar în unele comunităţi a devenit deja tradiţie. Spre exemplu, în oraşul Vancouver din Canada clubul Polar Bear Swim, activ din 1920, organizează anual acest eveniment ce atrage chiar şi 2.000 de participanţi.

În Ţările de Jos, în fiecare an începând din 1960, mii de persoane se adună pe plaja Scheveningen din Haga pentru a celebra „Nieuwjaarsduik” înotând în apele reci ca gheaţa ale Mării Nordului. Se estimează că pe tot teritoriul Ţărilor de Jos circa 30.000 de persoane iau parte în fiecare an la această tradiţie.

Participanţii la unele dintre evenimentele organizate pe plan local cu ocazia Polar Bear Plunge Day (#PolarBearPlungeDay, #PolarBearSwimDay) au ocazia să se bucure, pe lângă distracţie şi călirea organismul prin senzaţii „reci”, şi de ocazia de a contribui la campanii caritabile.

Sunetul de clopot are una dintre cele mai diverse semnificaţii şi reprezintă o parte extrem de importantă a vieţii culturale în întreaga lume. În timp ce clopotele mari au vestit, de-a lungul istoriei, chiar până în ziua de azi, curgerea vremii, o chemare sau un îndemn, întâmplări tragice, pericole, sărbători religioase ori evenimente de mare importanţă, sunetul de clopoţel a devenit un semn al bucuriei, al sărbătorii sau, în unele culturi, al purificării şi al unui nou început.

Ziua clopoţitului (Ring a Bell Day), sărbătorită la 1 ianuarie, celebrează importanţa culturală a clopotelor în vieţile noastre. Trăgând clopotul sau sunând din clopoţel în această zi, fondată în 2020 de National Bell Festival din Statele Unite, sunt celebrate comunitatea şi speranţa.

În plus, această zi are şi un scop secundar, caritabil, acela de a ajuta la recondiţionarea clopotelor şi a clopotniţelor. Astfel, prin creşterea gradului de conştientizare asupra necesităţii proiectelor de restaurare a clopotelor, această zi specială contribuie la conservarea unui segment cultural deosebit de important.

Pentru a celebra această zi, însoţită de hashtag-ul #RingaBellDay, nu trebuie decât să sunaţi dintr-un clopoţel… sau să trageţi un clopot. De asemenea, iniţiatorii acestei zile pun la dispoziţia publicului, pe site-ul www.bells.org, cursuri tematice, precum construirea unei mini-clopotniţe sau confecţionarea unui clopoţel, informaţii despre clopotele de mari dimensiuni şi despre cum se trag acestea, dar şi posibilitatea de a face donaţii în cadrul proiectelor de restaurare.

  • Ianuarie, luna celebrării stilului de viaţă vegan şi a creativităţii

Pe tot parcursul lunii ianuarie se celebrează şi Veganuary, o sărbătoare a stilului de viaţă vegan, adoptat de persoanele care nu consumă şi nu poartă produse de origine animală şi nici nu încurajează exploatarea acestora, din considerente ce variază de la compasiune faţă de necuvântătoare şi reducerea poluării până la îmbunătăţirea stării de sănătate.

Această sărbătoare, însoţită de hashtag-ul #VeganuaryMonth şi lansată în Marea Britanie în anul 2014, încurajează populaţia să se informeze în legătură cu stilul de viaţă vegan şi să-l experimenteze cel puţin o lună pe an.

Veganuary a inspirat şi susţinut peste o jumătate de milion de persoane să încerce stilul de viaţă vegan în campania din 2021, bucurându-se de participanţi din peste 200 de ţări şi teritorii, conform paginii de internet dedicate, veganuary.com, care conţine numeroase informaţii utile.

Euro, folosit de aproximativ 337,5 milioane de cetăţeni europeni, reprezintă un subiect constant de interes încă de la apariţia sa, în 1999, motiv pentru care i-a fost dedicată o zi, numită Euro Day, pentru a celebra introducerea acestei monede şi a-i aprofunda semnificaţia.

La 15 şi 16 decembrie 1995, Consiliul European a adoptat denumirea de ”euro” pentru moneda unică. La 1 ianuarie 1999, euro a devenit monedă oficială a 11 state membre ale Uniunii Europene, fiind introdus ca monedă virtuală pentru efectuarea de operaţiuni de plată care nu implicau bancnote şi monede, precum şi în scopuri contabile. La data de 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus sub formă de bancnote şi monede în 12 ţări din Uniunea Europeană. În prezent, euro este moneda unică adoptată de 19 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, formând zona euro – Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania – şi se aşteaptă să fie introdus în mai multe ţări în viitorul apropiat.

De Euro Day, însoţită de hashtag-ul #EuroDay, în special cetăţenii ţărilor care nu sunt în zona euro sunt încurajaţi să se informeze în legătură cu aceasta şi să se familiarizeze cu istoria, cultura şi tradiţiile specifice ţărilor care, deşi sunt unite prin aceeaşi monedă, îşi păstrează individualitatea.

Ianuarie este şi Luna Curăţării Computerului (Clean Up Your Computer Month). Fie că sunt folosite pentru desfăşurarea activităţii profesionale, fie în interes personal, pentru navigarea pe reţelele sociale, jocuri video, stocarea şi accesarea fotografiilor, filmelor, şi muzicii, ori în alte scopuri, computerele au devenit ubicue în vieţile noastre. Însă, pentru a funcţiona la capacitate optimă şi evitarea unor surprize neplăcute, este necesară curăţarea lor internă, cel puţin o dată pe an. Şi ce moment mai bun pentru a celebra #CleanUpYourComputerMonth şi un nou început în viaţa computerului decât prima zi din an?

Pentru aceasta, se recomandă eliminarea programelor şi fişierelor care nu sunt utilizate, ştergerea şi salvarea în unităţi externe ori în cloud a informaţiilor importante, actualizarea sistemelor de protecţie şi, în cazul în care acest lucru este posibil, curăţarea componentelor interne.

Ianuarie a fost declarată şi Luna Internaţională a Creativităţii (#CreativityMonth). Astfel, pe tot parcursul lunii este celebrată creativitatea, atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională, pentru a încuraja gândirea în afara normelor, a procedurilor consacrate şi a limitelor impuse – şi autoimpuse – în vederea găsirii, în orice domeniu, a unor soluţii inovatoare.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul