Criteriul National

Scandal în Cehia, premierul Babis îi cere demisia ministrului sănătății: „Nu putem predica apă și să bem vin” – Coronavirus

Scandal în Cehia, premierul Babis îi cere demisia ministrului sănătății: „Nu putem predica apă și să bem vin” – Coronavirus
octombrie 23
13:52 2020
Premierul ceh Andrej Babis a declarat vineri că îl va remania pe ministrul sănătății dacă acesta nu își va prezenta demisia după ce acesta a fost surprins ținând o întâlnire într-un restaurant închis datorită restricțiilor impuse pentru a combate pandemia de COVID-19, transmite Reuters.

Scandalul vine pe fondul creșterii vertiginoase a numărului de noi contagieri cu SARS-CoV-2 în Cehia, autoritățile de la Praga raportând una din cele mai mari rate ale infecțiilor din Europa.

„Un asemenea lucru este inexcuzabil când personalul nostru medical se luptă în prima linie să salveze viața concetățenilor noștri”, a declarat Babis despre întâlnirea ministrului sănătății, adăugând că „nu putem predica apă și să bem vin”.

Scandalul a izbucnit vineri după ce tabloidul ceh Blesk a publicat imagini cu ministrul sănătății Roman Prymula ieșind dintr-un restaurant și intrând într-o mașină fără mască de protecție, o dublă încălcare a restricțiilor impuse, restaurantele fiind închise în Cehia iar purtarea măștii obligatorie în mașinile cu șofer.

Prymula a declarat într-un interviu acordat revistei săptămânale Respekt că a participat la o întâlnire de lucru cu liderul grupului parlamentar din Camera Deputaților al partidului de guvernământ din care provine și Babis, afirmând că și-a pus o mască după ce a intrat în mașină.

Prymula a declarat în interviul publicat înainte de comentariile făcute de premierul ceh că își va da demisia dacă este dorința opiniei publice.

Ministrul în vârstă de 56 de ani este epidemiolog și colonel în rezervă al armatei care a fost în urmă cu doar o lună să ocupe portofoliul sănătății pentru a gestiona situația tot mai gravă privind pandemia din Cehia.

Țara cu 10,7 milioane de locuitori a raportat vineri 14.151 de noi contagieri, în ușoară scădere față de recordul absolut de 14.968 stabilit cu o zi în urmă, numărul contagierilor înregistrate în Cehia de la izbucnirea pandemiei ajungând la 223.065.

Bilanțul deceselor cauzate de COVID-19 a crescut la 1.845 după ce 55 de noi fatalități au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul