Criteriul National

Scandalul de spionaj din Danemarca ia amploare: Un fost ministru al apărării a fost inculpat – International

Scandalul de spionaj din Danemarca ia amploare: Un fost ministru al apărării a fost inculpat – International
ianuarie 17
12:42 2022
Un fost ministru al apărării din Danemarca a fost pus sub acuzare pentru dezvăluirea unor secrete de stat ca parte a scandalului ce a acaparat serviciile de informații din această țară, relatează Financial Times.

Claus Hjort Frederiksen, ministru al apărării între 2016 și 2019, a anunțat că a fost pus sub acuzare sub un articol al Codului Penal care vizează inclusiv trădarea și poate duce la o condamnare de până la 12 ani de închisoare.

Punerea sa sub acuzare vine după ce acesta a vorbit de mai multe ori în presa daneză în ultimii doi ani despre o presupusă înțelegere dintre Copenhaga și Washington cu privire la spionarea unor înalți oficiali europeni, inclusiv a fostului cancelar german Angela Merkel.

„M-am exprimat ca membru al parlamentului într-un caz politic și nu am nimic suplimentar de adăugat în prezent. Dar nici nu mi-aș putea imagina vreodată să fac ceva care să dăuneze Danemarcei sau intereselor Danemarcei”, a declarat Frederiksen într-un comunicat remis presei vineri.

Arestări la nivel înalt în spionajul danez

Inculparea sa vine la doar câteva zile după ce presa locală a dezvăluit că Lars Findsen, fostul șef al Serviciului de Informații al armatei daneze și un fost director al Serviciului de Securitate și Informații al Danemarcei, a fost reținut și pus sub acuzare pentru transmiterea unor documente clasificate presei.

Autoritățile de la Copenhaga au păstrat o tăcere aproape mormântală asupra scandalului însă analiștii cred că documentele transmise presei și scurgerile de informații au legătură cu modul în care presupusa implicare a SUA în spionajul danez amenință reputația internațională a țării scandinave.

Findsen, singura persoane care a condus ambele servicii de informații ale Danemarcei, a catalogat acuzațiile care i s-au adus drept o „nebunie” și a anunțat că va pleda nevinovat.

Autoritățile daneze au anunțat în luna decembrie că, pe lângă Findsen, au pus sub acuzare trei actuali și foști oficiali ai comunității de informații cu privire la transmiterea unor informații clasificate, fără a oferi însă mai multe detalii despre acest caz.

Fostul ministru al apărării: Trebuie să fiu atent ce spun

Presa daneză a scris în 2021 că Agenția Națională de Securitate a SUA a spionat lideri europeni, printre care și Angela Merkel, folosind date furnizate de cablurile de internet ale Danemarcei.

Frederiksen a declarat apoi pentru mai multe publicații daneze că acest lucru a fost posibil în urma unui parteneriat încheiat încă din perioada fostului președinte american Bill Clinton.

„Trebuie să fiu atent ce spun, altfel risc închisoarea”, a declarat el în luna decembrie a anului trecut.

În ceea ce-l privește pe Findsen, ministrul danez al apărării Trine Bramsen l-a suspendat din funcție în 2020 după ce autoritatea responsabilă de supervizarea serviciilor secrete a concluzionat că agenția condusă de acesta i-a ascuns informații.

Frederiksen a criticat decizia succesorului său, argumentând că ea va afecta încrederea SUA în serviciile de informații daneze.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul