Criteriul National

Scandalul Wirecard se extinde și asupra auditorului Ernst & Young, suspectat de cosmetizarea bilanțurilor companiei de la care au dispărut doua miliarde euro – International

Scandalul Wirecard se extinde și asupra auditorului Ernst & Young, suspectat de cosmetizarea bilanțurilor companiei de la care au dispărut doua miliarde euro – International
august 29
19:36 2020

În scandalul Wirecard, este luată sub lupă și compania de consultanță fiscală Ernst & Young (EY). Ministerul Federal al Economiei din Germania a confirmat faptul că organismul de supraveghere a auditorilor statutari (APAS) investighează corectitudinea EY, în cazul Wirecard AG. EY este puternic criticat, deoarece auditorii săi au certificat, ani la rând, bilanțurile „corecte” ale unei firme de la care au dispărut două miliarde de euro. Aceasta se află acum în insolvență, 700 de angajați sunt concediați, șefii sunt în arest, dispar sau mor subit. Un thriller economic germano-global, ca la carte.

Furnizorul de servicii de plată, Wirecard, a intrat în insolvență la sfârșitul lunii iunie. Anterior, compania a recunoscut că 1,9 miliarde de euro, care trebuiau să se afle în conturi bancare asiatice, nu puteau fi găsiți. Prejudiciul total al băncilor și investitorilor s-ar putea ridica la 3,2 miliarde de euro. Prima întâlnire a creditorilor va avea loc pe 18 noiembrie, la München.

Bilanț corect și fraudă extinsă

În cazul Wirecard, APAS a inițiat o investigație preliminară în octombrie 2019. Potrivit Ministerului german al Economiei, aceasta s-a extins în „proceduri oficiale de supraveghere profesională” în mai 2020, după publicarea unui raport al companiei de audit, KPMG. Prin urmare, aceste proceduri sunt în curs de desfășurare.

Potrivit Handelsblatt, APAS examinează toate situațiile financiare anuale și consolidate, facute de către EY la Wirecard, începând cu 2015, pentru a determina dacă cerințele legale și profesionale au fost respectate. În cazul încălcării obligațiilor, APAS are opțiuni extinse de sancționare, inclusiv excluderea din profesie.

EY este criticat, deoarece auditorii au certificat Wirecard timp de ani de zile, ca având un bilanț corect. După ce au inceput verificările, EY a anunțat: „Susținem toate investigațiile oficiale în cazul Wirecard și lucrăm deschis cu toate autoritățile și organismele de supraveghere relevante”.

EY ar fi descoperit falsificări în timpul auditului pentru exercițiul financiar 2019 și a raportat acest lucru autorităților responsabile. Auditorul ar mai fi declarat, potrivit Zeit.de, că există dovezi clare ale „unei fraude extinse”, în care mai mulți actori din întreaga lume au fost implicați, cu intenția deliberată de a înșela.


O poveste ca-n filme, dar și cu miză politică

Cazul este acum investigat de procuratura din München, sub acuzatia de fraudă comercială organizată. Mai mulți foști manageri superiori sunt în arest preventiv, un fost director al companiei, Christopher Reinhard Bauer, a murit in Filipine, dupa ce intrase în anchetă, împreună cu soția sa, pentru spălare de bani.

Pe lângă faptul că scandalul trage dupa el și eventuali complici din domeniul auditului fiscal, acesta este, de asemenea, exploziv din punct de vedere politic. Ministrul federal de finanțe, Olaf Scholz (SPD), -care are în subordinea sa autoritatea germană de supraveghere bancară, BaFin- și ministrul federal al economiei, Peter Altmaier (CDU), responsabil cu firmele de audit, au trebuit să răspundă. săptămâna trecută, la întrebările Comisiei de Finanțe din Bundestag.

Este în discuție și formarea unei comisii de anchetă la nivel de guvern federal. Aceasta va veni, probabil, într-un moment nepotrivit pentru Scholz, ca prezumtiv viitor candidat social-democrat, la funcția de cancelar.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul