Criteriul National

Schimbare majoră în politica FED, banca centrală a SUA va permite creșterea inflației pentru a scădea șomajul – Finante & Banci

Schimbare majoră în politica FED, banca centrală a SUA va permite creșterea inflației pentru a scădea șomajul – Finante & Banci
august 27
17:16 2020
Banca centrală a Statelor Unite, Rezerva Federală (Fed), a anunțat joi o schimbare majoră în politica sa, anunțând că este dispusă să permită un nivel mai mare al inflației decât în mod normal pentru a susține piața muncii și economia în ansamblul său, transmite CNBC.

Într-o mutare pe care președintele Fed descris-o ca fiind o „actualizare robustă”, banca centrală a anunțat în mod oficial o politică de „țintire obișnuită a inflației”, lucru care înseamnă că va permite acesteia să crească „moderat” peste ținta de 2% „pentru ceva timp”, după perioade în care s-a situat sub obiectivul respectiv.

Bancherii centrali americani au crezut în mod tradițional că o rată mică a șomajului duce la niveluri periculos de înalte ale inflației și au luat măsuri pentru a a contracara pericolul însă Powell pare a dori o detașare de vechile mentalități.

„Mulți consideră contraintuitiv ca Fed să vrea să mărească inflația”, a declarat acesta, precizând că „însă inflația care este prea scăzută în mod persistent poate cauza riscuri serioase pentru economie”.

Schimbările fundamentale în economie precum cele demografice și tehnologice au mutat de-a lungul anilor atenția Fed asupra inflației prea scăzute. Powell spune că situația „poate duce la o cădere nedorită în ceea ce privește așteptările pe termen lung legate de inflație, poate trage inflația chiar mai jos, ducând la un ciclu advers de inflație tot mai scăzută și așteptări legate de ea”.

Oficialii speră că noua abordare va schimba paradigma pentru a permite o rată mai mare a inflației, anunțând în același timp și o schimbare a abordării privind rata șomajului.

Noua politică adoptată de Fed stipulează că abordarea privind situația locurilor de muncă va fi legată de „evaluarea scăderii ratei de ocupare față de nivelul maxim”. Limbajul anterior vorbea despre „deviații” de la nivelul maxim. Deși diferența de limbaj pare minoră, directorul Fed spune că este semnificativă.

„Această schimbare reflectă aprecierea noastră a beneficiilor unei piețe a muncii puternice, în special pentru multe comunități cu venituri scăzute sau medii”, a declarat Jerome Powell.

„Schimbarea poate părea subtilă dar reflectă viziunea opinia noastră că o piață a muncii robustă poate fi susținută fără a provoca un puseu inflaționist”, a adăugat acesta.

Fed și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pandemiei de COVID-19 asupra persoanelor vulnerabile, noile modificări urmărind abordarea situației pe măsură ce economia își revine din șocul cauzat de coronavirus.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul