Criteriul National

SCHIMBAREA SE FACE CU FIECARE DINTRE NOI – acţiune ecologică şi sportivă !

octombrie 03
08:48 2015

 

Oraşul Constanţa este tot mai îmbâcsit de blocuri construite între…alte blocuri! Este din ce în ce mai poluat, iar acesta este un motiv în plus să ne orientăm atenţia către comorile naturii aflate în apropierea oraşului. De asemenea, acolo lipsesc aşa zisele Centre de agrement ce sunt de fapt construcţii administrative ale parcului dar unde poţi închiria o bicicletă sau alte echipamente sportive, asistenţă medicală în caz de accidente Mai mult decât atât , prin acest demers se doreşte renunţarea la obiceiul împământenit al grătarului la pădure.

 Vă rog să vă gândiţi la cât de benefic şi sănatos este acţiunea de a face sport în pădure !

banner ACTIUNE CHEILE DOBROGEI  Criteriul National

Dobrogea se bucură de o varietate fenomenală a formelor de relief şi a diversităţii faunei, pe o distanţă de 100 de km se pot intâlni păduri, dealuri, plajă, zeci de lacuri, peşteri, fluviul Dunărea, Munţii Măcinului şi Cheile Dobrogei. Când eram copil şi părinţii mei nu aveau maşină, aşteptam la geam câteva zile prietenii de familie care treceau să ne ia ca să ajungem la pădure pentru ca era ceva de vis să mergem acolo. Nu ştiu cum se face că timpul petrecut în natură este acum pentru mulţi invers proporţional cu dezvoltarea pieţei auto şi a tehnologiei în general.

Am fost în urmă cu o săptămână împreună cu părinţii şi mătuşile la Cheile Dobrogei, am reuşit să renunţăm la tradiţionalul grătar în favoarea plimbării prin pădurea din cadrul parcului national. Supriza a fost oferită de către peisajul superb din zona de vest a parcului, dar am fost bineînteles deranjaţi de mizeria din zonă. După plimbare ne-am aşezat la o cafea în pădure,iar eu nu m-am putut abţine şi am colectat rapid împreună cu tatăl meu apoximativ 1/2 m3 de hârtii şi materiale din plastice cărora le-am dat foc din lipsă de spaţiu în maşină pentru a le căra la întoarcere şi a lipsei pubelelor din parc. Cum bine v aţi dat seama,această problemă de mediu este o lacună a sistemului de învăţământ, dar şi noi  cei din comunitate trebuie să încercăm să rezolvăm situaţia .În cel mai scurt timp,personal voi cere audienţe la Ministerul Educaţiei pe această temă,unde aş îndrăzni să propun să nu mai existe educaţie civică în clasă, cu un manual minuscul şi neluat în seamă de nimeni, propunând unele ore a se desfăşura în natură, dimpreună cu ONG-uri consacrate – Cercetaşii României, Crucea Roşie.În sprijinul celor afirmate, recent am auzit un profesor cu experienţă într-un discurs spunând: ,,trebuie să învăţăm că Natura este a doua mamă”.

foto grup

Ce vă propunem (îmi doresc cât mai mulţi parteneri – primii anunţaţi sunt activiştii de la Baricada Verde,A.C.I.A, Centrul de resurse civice) este să mergem în locaţia cu pricina şi să colectăm acele ambalaje încercând să le explicăm prietenilor, cunoştinţelor şi copiilor că trebuie să protejăm natura şi bineînţeles să comunicăm şi autorităţilor lipsa pubelelor în zonă cât şi a poliţiştilor care trebuie să i amendeze pe cei ce lasă în urmă aceste ambalaje. Apoi sperăm să avem placerea ca un artist să ne cânte ceva, să servim o prăjitură, iar un fotograf va imortaliza frumoasa zonă.De aceea ne putem organiza mai bine pentru a promova plimbările şi sportul în frumosul parc practicând fel de fel de jocuri şi concursuri în superbele poieniţe din cadrul Parcului Naţional.

foto 1Ideea de bazaă a acestei acţiuni este de fapt semnalul de alarmă pe care trebuie să-l tragem în legatură cu lipsa de mişcare în natură – cu atât mai mult cu cât Constanţa suferă grav la capitolul poluare, parcuri şi spaţii verzi!

Activiștii de mediu constănțeni vor organiza duminică o acțiune, la Cheile Dobrogei. Aceștia doresc să promoveze sportul în natură, vor cânta, vor strânge ambalaje și se vor distra „pe cinste”.

Planurile finale s-au pus joi la cale, iar unul dintre inițiatori, domnul arhitect Andrei Chivu, susține că a apelat la Instituția Prefectului pentru a li se pune la dispoziție o mașină care să preia materialele reciclabile.

Plecarea se va face duminică 4 Ocombrie de la Casa de Cultură din Constanţa, de la ora 10:00 AM .Fiecare poate aduce ce crede de cuviinţă, tot ceea ce consideră că este util – mănuşi, saci, prelungitoare cu cleşte etc

Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte domnului Andrei Chivu pentru această iniţiativă cât şi pentru exclusivitatea oferită.

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro