Criteriul National

Schimbările climatice au destabilizat polii Pământului, punând restul planetei în pericol – Mediu

Schimbările climatice au destabilizat polii Pământului, punând restul planetei în pericol – Mediu
decembrie 15
01:53 2021
Raftul de gheață se sparge, iar apa caldă a oceanului îl erodează. Imaginile din satelit au scos la iveală fisuri lungi și paralele în întinderea înghețată, precum zgârieturile făcute de un monstru cu gheare. O fisură s-a lărgit atât de repede și atât de mult încât oamenii de știință au început să o numească „pumnalul”, scrie Washington Post.

„A fost extrem de surprinzător să văd lucrurile schimbându-se atât de repede”, a spus Erin Pettit. Glaciologul de la Universitatea de Stat din Oregon alesese acest loc pentru cercetarea ei de teren în Antarctica tocmai din cauza stabilității sale. În timp ce alte părți ale ghețarului Thwaites s-au prăbușit, această pană de gheață plutitoare a acționat ca un suport, încetinind topirea. Trebuia să fie plictisitor, durabil, sigur.

Acum, schimbările climatice au transformat platforma de gheață într-o amenințare – pentru munca de teren a lui Pettit și pentru lume.

Poluarea cauzată de încălzirea planetei de la arderea combustibililor fosili și a altor activități umane a ridicat deja temperaturile globale cu peste 1,1 grade Celsius. Dar efectele sunt deosebit de profunde la poli, unde temperaturile în creștere au subminat serios regiunile odată blocate în gheață.

„Arctica este o modalitate de a privi în viitor”

Într-un studiu prezentat săptămâna aceasta la cea mai mare conferință de științe a pământului din lume, Pettit a arătat că platforma de gheață Thwaites s-ar putea prăbuși în următorii trei până la cinci ani, dezlănțuind un râu de gheață care ar putea ridica dramatic nivelul mării.

Studiile aeriene documentează modul în care condițiile mai calde au permis castorilor să invadeze tundra arctică, inundând peisajul cu barajele lor.

Marile nave comerciale se infiltrează din ce în ce mai mult în zonele fost înghețate, deranjează fauna sălbatică și generează cantități dezastruoase de gunoi. În multe comunități de nativi din Alaska, impactul climatic a agravat greutățile pandemiei de coronavirus, ducând la penurie de alimente în rândul oamenilor care au trăit de pe acest pământ de mii de ani.

„Însuși caracterul acestor locuri se schimbă”, a spus Twila Moon, glaciolog la Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață și coeditor al Arctic Report Card, o evaluare anuală a stării vârfului lumii. „Vedem condiții diferite de cele văzute până acum.”

Transformarea rapidă a Arcticii și Antarcticii creează efecte în cascadă pe toată planeta. Nivelul mării va crește, modelele meteorologice se vor schimba și ecosistemele vor fi modificate. Dacă omenirea nu acționează rapid pentru a reduce emisiile, spun oamenii de știință, aceleași forțe care au destabilizat polii vor face ravagii în restul globului.

„Arctica este o modalitate de a privi în viitor”, a spus Matthew Druckenmiller, om de știință la Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață și un alt coeditor al Arctic Report Card. „Micile schimbări ale temperaturii pot avea efecte uriașe într-o regiune dominată de gheață.”

Temperaturile din Arctica cresc de două ori mai repede decât media globală

Perioada dintre octombrie și decembrie 2020 a fost cea mai caldă înregistrată în zon arctică, spun oamenii de știință.

Temperatura a fost cu 18C mai mare decât media zilnică a zonei pentru luna iunie. Agenţia a transmis că temperatura a fost „mai potrivită zonei mediteraneene decât celei arctice”. Este prima dată când WMO a inclus Cercul Arctic în arhiva sa de rapoarte de vreme extremă.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul