Criteriul National

Schimbarile de comportament ale copilului, motive temeinice de a apela la psiholog

Schimbarile de comportament ale copilului, motive temeinice de a apela la psiholog
noiembrie 23
10:22 2017

Rolul de parinte este unul minunat, iar in cele mai multe situatii iubirea purtata copilului este una infinita, dar totodata reprezinta o responsabilitate imensa, care nu se incheie nicidecum odata ce fiul sau fiica trece de varsta majoratului. Iar copilul ramane pentru parinte tot copil toata viata celui care l-a adus pe lume, iar grija purtata acestuia imbraca diverse forme de la o varsta la alta si nu scade in intensitate niciodata. Si relatia dintre copil si parinte trece prin diverse transformari, de la primii ani de viata ai fiului sau fiicei, cand de fapt reprezinta o dependenta totala a celui mic fata de mama si tata, apoi, pe masura ce creste capata noi valente,  care difera in functie de educatia, afectiunea, atentia si comunicarea de care are parte in familie.

Si cum nimeni nu s-a nascut parinte si nu exista nicio scoala care sa-i pregateasca pe adulti sa devina cei mai buni parinti, indiferent de buna lor intentie si de dorinta de a oferi ce e mai bun propriului copil, exista frecvente situatii cand lucrurile ajung sa nu mai functioneze bine intr-o familie si intervin dificultati in relatia copil – parinte, uneori cu consecinte grave.

Observarea unor asemenea probleme, cand parintii nu se mai inteleg sau nu isi mai inteleg copiii, cand remarca schimbari in comportamentul lor obisnuit, fie devin mai retrasi, inchisi in sine, fie extrem de vocali si chiar agresivi in limbaj si gesturi, nu trebuie lasate asa, in asteptarea rezolvarii de la sine, pentru ca sigur nu se va intampla acest lucru. Daca nu este identificata cu siguranta cauza acestor probleme sau nu se identifica o rezolvare in sanul familiei, apelarea la un psiholog poate fi o solutie buna pentru un parinte responsabil.

Specialistul, prin metode specifice, va sti cum sa-l determine pe copil sa se deschida si sa spuna ce anume il supara, il sperie sau il opreste sa revina la starea lui normala. Sedintele de terapie vor putea evidentia, treptat, cauzele dezechilibrului emotional al copilului. In functie de decizia psihologului, sedintele se pot realiza cu copilul si parintii impreuna, dar si separat. Dupa fiecare sedinta de terapie la care copilul va participa singur, psihologul ii va informa pe parinti despre evolutia acestuia si le va da sugestii cu privire la modul cum trebuie sa se comporte fata de el, ce anume trebuie schimbat in atitudinea lor, astfel incat, treptat, relatia lor sa devina din nou una armonioasa, iar comunicarea sa fie una reala si sincera, spre binele tuturor celor din familie.

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo