Criteriul National

Science Alert: Noi descoperiri despre un asteroid masiv care ne dă târcoale. Nu sunt deloc liniștitoare – Spatiul

Science Alert: Noi descoperiri despre un asteroid masiv care ne dă târcoale. Nu sunt deloc liniștitoare – Spatiul
octombrie 28
12:46 2020
Un astronom de la Institutul pentru Astronomie al Universității din Hawaii a publicat descoperiri îngrijorătoare despre un asteroid mare care va trece extrem de aproape de Pământ. Din păcate, ele nu fac decât să sporească probabilitatea unui impact în anul 2068.

Dave Tholen și colaboratorii au anunțat că au detectat accelerația Yarkovsky la asteroidul Apophis. Această accelerație este produsă de o forță extrem de slabă asupra unui obiect datorită radiației termice neuniforme. Dar această forță este deosebit de importantă pentru Apophis, întrucât influențează probabilitatea unui impact cu Pământul în 2068.

Toți asteroizii trebuie să reradieze prin căldură energia pe care o absorb de la Soare pentru a-și menține echilibrul termic, proces care modifică ușor orbita asteroidului. Înainte de detectarea accelerației Yarkovsky pe Apophis, astronomii concluzionaseră că un impact cu Pământul este imposibil. Dar detectarea efectului care acționează asupra lui Apophis face încă posibil scenariul unui impact în 2068.

Apophis este ieșit din comun datorită apropierii extreme de Pământ care va avea loc vineri 13 (!) aprilie 2029, când asteroidul de 300 m va fi vizibil cu ochiul liber la trecerea sa prin interiorul centurii de sateliți de comunicații.

„Știam de câtva timp că un impact cu Pământul nu va fi posibil la apropierea din 2029”, spune Tholen, care urmărește cu precizie mișcarea lui Apophis prin spațiu încă de la descoperirea acestuia de către echipa sa în 2004. „Noile observații obținute cu telescopul Subaru au fost suficiente pentru a detecta accelerația Yarkovsky pe Apophis și au arătat că asteroidul deviază de la orbita pur gravitațională cu aproximativ 170 m într-un an, ceea ce este suficient pentru a menține valid scenariul unui impact în 2068”.

Calculul orbitei a fost efectuat de Davide Farnocchia de la Jet Propulsion Laboratory, care este coautor al lucrării prezentate în 2020 la o reuniune virtuală a Diviziei pentru Științe Planetare de la American Astronomical Society.

Observații în curs și viitoare vor analiza amplitudinea efectului accelerației Yarkovsky și cum influențează orbita lui Apophis, iar astronomii vor ști bine până în 2068 dacă există vreo certitudine privind impactul. (PhysOrg)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul