Criteriul National

Science HOT Weekend: NASA va anunța luni o „nouă descoperire senzațională” despre Lună – Spatiul

Science HOT Weekend: NASA va anunța luni o „nouă descoperire senzațională” despre Lună – Spatiul
octombrie 24
06:13 2020

Interesant: noile rezultate sunt opera lui Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA). Este cel mai mare observator aeropurtat din lume, de fapt un avion Boeing 747SP cu o decupare în fuselaj, modificat pentru a purta un telescop cu reflexie.

Spre deosebire de telescoapele terestre, SOFIA navighează la 11 km deasupra solului, în stratosfera planetei. Acolo se află peste 99% din atmosfera care blochează lungimile de undă infraroșii și poate studia Universul în infraroșu.

Este cu certitudine un avion ocupat. Instrumentele lui SOFIA au reușit anterior o detectare de referință a oxigenului în atmosfera marțiană, prima a unei legături moleculare în spațiu, ca și nenumărate măsurători în infraroșu care au iluminat coliziuni între exoplanete, inimi de galaxii și multe altele, printre care și această fenomenală imagine a centrului Căii noastre Lactee de mai jos (foto: NASA/JPL-Caltech/ESA/Herschel):

De această dată, observatorul și-a ațintit privirea mult mai aproape de casă. „Noua descoperire contribuie la eforturile NASA de a învăța despre Lună pentru a contribui la explorarea spațiului îndepărtat”, afirmă agenția.

Printre participanții la briefingul pentru presă se numără Naseem Rangwala de la Ames Research Center al lui NASA, omul de știință al proiectului SOFIA, și Jacob Bleacher, conducătorul științific pentru explorare în directoratul Human Exploration and Operations Mission de la NASA.

Vom afla mai multe despre descoperire luni, dar NASA a precizat va avea legătură cu programul Artemis – planul ambițios de a trimite în 2024 oameni pe Lună, ca punct de parcurs în începerea explorării lui Marte în 2030.

Briefingul audio va fi transmis live în streaming pe pagina web a agenției luni 26 octombrie la 5 pm ora României. (ScienceAlert)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul