Criteriul National

Science News: Doctorii reduc numărul băuturilor alcoolice standard „acceptabile” la numai 10 pe săptămână sau 1,4/zi – Esential

Science News: Doctorii reduc numărul băuturilor alcoolice standard „acceptabile” la numai 10 pe săptămână sau 1,4/zi – Esential
decembrie 17
23:15 2019
O veste destul de neplăcută în prag de sărbători: oficialii sănătății din Australia previn toată omenirea că nu mai este bine să ne limităm consumul de alcool la două băuturi standard pe zi, așa cum recomandaseră în 2009. După noi și îndelungate studii, ei spun că riscul pe termen lung de a deceda din pricina unei boli legate de consumul de alcool rămâne sub 1% dacă numărul paharelor este sub 10 pe săptămână.

Numărul maxim zilnic pe care ar trebui să-l respecte un adult este de patru băuturi standard – dar tot în cadrul limitei săptămânale de 10. „Consumul peste acest nivel mărește riscul, în timp ce consumul mai puțin frecvent și mai redus la fiecare ocazie reduce riscul de îmbolnăvire pe lungă durată”, sună acum recomandările.


Băutură-standard

Acestea vin după trei ani de cercetări asupra beneficiilor și daunelor aduse de alcool și a relației lui cu bolile. Dar Ann Kelso, directoarea de la National Health and Medical Research Council (NHMRC) afirmă că recomandările „nu le spun australienilor cât să bea. Oferim sfaturi despre riscurile pentru sănătate aduse de alcool, astfel încât să putem lua decizii corect informate în viața zilnică – pentru noi și copiii noștri. Au trecut 10 ani de la ultima revizuire a recomandărilor și acum știm mai multe despre efectele alcoolului. Știm că alcoolul are consecințe directe semnificative asupra multor australieni”.

Noile recomandări spun că cei sub 18 ani nu ar trebui să bea deloc alcool, în timp ce femeile „care sunt gravide sau planifică o sarcină nu trebuie să bea alcool”. Pentru femeile care alăptează „a nu bea alcool este mai bine pentru copil”.

Conform datelor medicale, în 2017 au avut loc în Australia peste 4.000 de decese provocate de alcool și mai bine de 70.000 de internări în anul financiar 2016-17.

Cercetările au evidențiat mai bine și relația dintre alcool și anumite tipuri de cancer. Kate Conigrave, președinta comitetului de lucru pentru alcool de la NHMRC și profesor de medicina dependenței la Royal Prince Alfred Hospital din Sydney, spune că vede „la prima mână” suferințele provocate de alcool: „Tineri ajung la secția de urgențe cu intoxicații cu alcool după ce au băut atât de mult că nu se mai pot controla. Unii sunt în prag de stop respiratoriu. Pe de altă parte, văd și oameni care obișnuiau să bea prea mult și au renunțat. Somnul li s-a îmbunătățit, dispoziția la fel, tensiunea le-a revenit la normal. Așa că este important să cercetăm care este cantitatea de băutură care este potrivită pentru sănătate”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul