Criteriul National

Science Report: De ce ți se încâlcesc mereu beculețele de Crăciun, deși le pui cu atenție în cutie? Legile universului sunt de vină – Stiinte fundamentale

Science Report: De ce ți se încâlcesc mereu beculețele de Crăciun, deși le pui cu atenție în cutie? Legile universului sunt de vină – Stiinte fundamentale
decembrie 25
05:02 2021
Aristotel a susținut că (pe Pământ) natura urăște un vid dar în ultimii 2.000 de ani știința a evoluat considerabil așa că acum știm că, de fapt, ceea ce natura urăște este ordinea (iar mama natură nu intră în concediu de Crăciun). Chiar și de sărbători, legile fizicii ne pot strica planurile făcute cu grijă, scrie IFL Science.

Să luăm de exemplu beculețele de Crăciun. Le-ai pus înapoi în cutie cu grijă în luna ianuarie și când le despachetezi în decembrie ce găsești? Noduri!

Te-ai putea gândi că spiridușii Crăciunului n-au avut ce face și s-au gândit să îți dea de lucru. Acest scenariu ar fi mai preferabil adevărului: a doua lege a termodinamicii a lovit din nou!

Această lege a fizicii ce nu poate fi evitată (sau oare?) se referă la o valoare cunoscută sub denumirea de entropie, această măsurând dezordinea dintr-un sistem termodinamic.

Nervi la despachetarea beculețelor de Crăciun? Legile fizicii sunt de vină!

Într-un sistem izolat precum universul nostru entropia crește mereu. Altfel spus, sistemele avansează mereu înspre haos: lucrurile se strică odată cu trecerea timpului, noi îmbătrânim iar beculețele de Crăciun – chiar și atunci când au fost împachetate cu atenție – ajung să se încâlcească.

Teoria sforilor care formează noduri atunci când sunt scuturate a fost examinată mai îndeaproape într-un studiu publicat în 2007 în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lucrarea numită „Înnodări Spontane ale unei Corzi Agitate” le-a adus celor doi autori, Dorian Raymer și Douglas Smith, Premiul Ig Nobel (acordat celor mai trăsnite, ciudate sau inutile studii și realizări știintifice) pentru Fizică în 2008.

Cei doi cercetători au examinat ce se întâmplă când pui o sfoară într-o cutie care apoi este rotită. Ei au analizat sfori de dimensiuni diferite, cutii de dimensiuni diferite și viteze diferite de rotire a acestora, precum și un număr diferit de rotații.

În cele 3.415 de încercări pe care aceștia le-au făcut, ei au descoperit că sforile formează noduri complexe, uneori în decurs de doar câteva secunde.

Factorii cheie sunt o lungime minimă de 46 de centimetri și suficient spațiu pentru a se putea mișca în interiorul cutiei.

Beculețele, Crăciunul și restul universului

Ceea ce este cu adevărat fascinant cu privire la acest studiu e că, din punct de vedere matematic, mișcările nu au fost guvernate de un proces alcătuit din pași aleatorii. Nu a fost implicat doar haosul, deși acesta a avut un rol important în formarea nodurilor.

Iar comportamentul ciudat al sforilor dintr-o cutie nu explică doar de ce ți se încâlcesc mereu beculețele de Crăciun.

El are implicații și în rearanjarea materialului genetic al anumitor virusuri, explicând și de ce cordonul ombilical nu se înnoadă ușor.

Așa că atunci când pui beculețele de Crăciun înapoi în cutie, amintește-ți de legătura cu legile profunde, complexe și misterioase care ne guvernează universul.

Ah, și uite cum poți să le păcălești ca să nu te enervezi și în luna decembrie a anului viitor:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul