Criteriul National

Școala de acasă: Guvernul a reluat în regim de urgență achiziția a peste 167.000 de tablete cu internet pentru elevii din medii defavorizate din 27 de județe – Telecom

Școala de acasă: Guvernul a reluat în regim de urgență achiziția a peste 167.000 de tablete cu internet pentru elevii din medii defavorizate din 27 de județe – Telecom
septembrie 14
22:23 2020
​Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a reluat luni seara achiziția a peste 167.000 de tablete cu internet pe 2 ani pentru elevii din medii defavorizate din 27 de județe. După eșecul licitației anterioare, în care s-a încheiat un acord-cadru cu Orange pentru doar 3 din cele 9 loturi licitate, și pentru că anul școlar a început deja, ONAC a ales o cale mai rapidă – achiziția prin negociere, iar ofertele trebuie transmise până vineri, 18 septembrie. Valoarea maximă estimată a acordului cadru pentru cele 6 loturi de tablete depășește 84,2 milioane de lei. Vezi în articol cât se estimează ca va fi prețul unei tablete și detaliile achiziției.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a anunțat luni seara că va derula în regim de urgență, în numele și pentru Ministerul Educației și Cercetării, o nouă procedură de achiziție de tablete cu internet pe 2 ani pentru următoarele loturi:

  • - Lot3 Regiunea Nord-Est 1 (Bacău, Botoșani, Neamț) – valoarea maxim estimată 14.873.948 lei (fără TVA)
  • – Lot 4 Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj) – valoarea maxim estimată 14.796.806 lei (fără TVA)
  • – Lot 5 Regiunea Vest (Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Timiș) – valoarea maxim estimată – 8.988.410 lei (fără TVA)
  • – Lot 6 Regiunea Sud-Vest (Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți, Gorj) – – valoarea maxim estimată – 14.382.857 lei (fără TVA)
  • – Lot 8 Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea) – valoarea maxim estimată – 15.601.510 lei (fără TVA)
  • – Lot 9 Zona Nord-Est 2 (Iași, Suceava, Vaslui) – valoarea maxim estimată – 15.645.880 lei (fără TVA)

Criteriul de atribuire: În urma derulării procedurii de achiziție va fi stabilită oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic pe baza criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate-preț”. Componenta financiară va conta în proporție de 80% în algoritmul de calcul al ofertelor.


Click pentru a deschide

În total pentru cele 6 loturi ar urma să se achiziționeze 167.174 de tablete cu internet inclus pe 2 ani, valoarea maxim estimată fiind de 84.289.411 lei (fără TVA), prețul unitar al unei tablete fiind astfel estimat la 504 lei, se arată în invitația la procedura de achiziție publicată luni seara de ONAC.

Data limită de primire a ofertelor va fi vineri, 18 septembrie 2020, tot atunci urmând să aibă loc și ședința de deschidere a ofertelor. După evaluarea ofertelor, va urma runda de negociere cu ofertanșii declarați admisibili (preț, clauze contractuale și termene de livrare). În urma derulării etapei de negociere, ofertanții declarați admisibili vor depune ofertele finale în maxim 1 zi lucrătoare de la încheierea ședinșei de negociere.

Pentru mai multe detalii citește Invitația de participare la achiziția de tablete.

  • Orange și Advanced Technologies (Vonino) au câștigat licitația pentru 3 din cele 9 loturi de tablete, dar livrările de tablete către elevi întârzie

Amintim faptul că licitația pentru achiziția a 250.000 de tablete a fost demarată de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) în data de 14 iulie 2020, după ce Guvernul a anunțat că aloca 150 de milioane de lei, fonduri bugetare, pentru aceste dispozitive. Contractul cu o valoare de peste 126 milioane lei (fără TVA) este împărțit în 9 loturi.

În cadrul procedurii s-au stabilit câștigătorii numai în cazul a trei loturi pentru Regiunea București-Ilfov, Regiunea Centru și Regiunea Sud.

Este vorba de asocierea dintre Orange România (lider) și firma Advanced Technologies SRL (terț – unicul distribuitor al tabletelor Vonino).

La licitație au mai participat Vodafone România, grupul de firme Telekom România (n.a fostele Romtelecom și Cosmote) și firma Producton SRL. Nu au existat contestații.


Click pentru a deschide

Orange și Advanced Technologies trebuie să livreze acum aproximativ 83.000 de tablete cu internet 4G nelimitat pentru o perioadă de 24 de luni.

Orange a confirmat joi, 10 septembrie, pentru HotNews.ro semnarea acordului-cadru pentru livrarea celor aproape 83.000 de tablete dotate cu internet pentru școlile din București și alte 14 județe, dar spune că urmează să primească invitația pentru semnarea contractului subsecvent. Conform obligațiilor asumate la licitație, termenul limită pentru livrarea tabletelor ar fi astăzi, 10 septembrie. Cornelia Nagy, șefa ONAC, autoritatea care a organizat licitația, spune că Ministerul Educației este cel care ar trebui să semneze acum acest contract, fără de care nu există un angajament legal pentru care să înceapă livrarea tabletelor.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul