Criteriul National

Școala vieții…Partea a Doua

Școala vieții…Partea a Doua
martie 10
08:53 2016

AVERTISMENT!

Redacția ziarului nostru invocă articolul numărul 30 din Constituție ce precizează clar că libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile.Iar cenzura de orice fel este interzisă.

citat

Nu ma obligați să fiu PREMIANT !
 
   Este strigătul ” surd” al multor elevi cărora parinții le impun să ia mult rîvnitul „premiu la școală.” Vă rog să faceți liniște….Numai așa putem să le auzim zbuciumul interior !
    Părinții  în majoritatea cazurilor, vor să dea copiilor  ceea ce ei n-au avut : o viață ușoară și îndestulată. În schimb, le impun cu o anumită tărie și vehemență standardul de a fi PREMIANȚI la școală .
 Da, premianți la școala noastră românească, tradițională și ruptă complet de cealaltă școală adevarată- ȘCOALA VIEȚII  ! 
   Iar, dacă aveți curioyitatea și încercați să-i întrebați pe acești părinți „ambițioși”de ce vor ca fii și fiicele lor să fie premianți , în opt din zece cazuri fiecare  va răspunde invariabil : „să mă facă mândru , să vadă și ceilalți valoarea familiei noastre „!
    Oare acesta să fie scopul frecventării cursurilor scolare, fala părinților?
  Nu am fost premiant și nici prin cap nu le-a trecut părintților mei așa ceva, cu toate că venisem în lumea noastră „mobilat „corespunzător și înzestrat de Bunul Dumnezeu cu o VOINȚĂ puternică .    Atunci , dar și acum am văzut în elevul care avea 10 pe linie un copil chinuit și limitat .
 Nu cunosc PREMIANȚI care au reușit în Viață . Mediocritatea a devenit constanta vieții lor.
   Programa scolara este ceva impus ,  făcută parcă pentru profesori , nu permite elevului să întrebe și să se întrebe, pur și simplu i se cere să memoreze mecanic și să reproducă. Așa zisa creativitate se rezumă la teme care se găsesc „la liber” și pe internet, efortul fiind acela în care doar trebuie să-i… dai un alt titlu și să ți-l semnezi, ca și cum ar purta numele tău. Sunt și aici alții care oferă aceste „servicii’.
 
   PĂRINȚI ! 
 Dacă vă iubiți copiii , dați-le voie să crească ! Cum ? 
La școală să-și facă temele impuse (n-avem încotro, deoarece Politicul a hotărât asta !) pentru a lua nota de promovare! Pentru cel puțin două discipline , pentru care au înclinații, cereți-le să fie performanți- să caute , să se întrebe și să știe foarte bine elementele esențiale. 
    Nu lăsați copiii fără un program zilnic ! Muncă , odihnă și relaxare . Daca dumneavoastră nu vă îngrijiți de modul cum folosesc timpul, în cele mai multe situații, alții le vor face programul, după propriile interese ( cu plecări când se lasa seara…). Să nu vă mirați că fata sau băiatul dumneavostră nu vă mai ascultă . Autoritatea părintească trebuie exercitată numai în interesul superior al copilului, dar exercitată în concret , 24 de ore din 24 !  Numai așa dovediți că vă iubiți copii și de asemenea manieră îi pregătiți pentru meseria de „Om în Lume „.  
   Nu vă abandonați  rolul de părinte înainte de vreme !
Cu răbdare și înțelegere puteți fi prietenul copilului dumneavoastră. Iertați greșeala, dar urmăriți să nu o repete . Nu-l finanțați peste nevoile stricte. Face sau nu face ce trebuie, tot dumneavostră îl premiați mereu. Când va fi aruncat în vâltoarea vieții , cu siguranță o să vă adreseze reproșuri grave că l-ați „abandonat”școlii și nu l-ați ajutat să învețe fundamentele vieții .
 
    Niciodată nu-i prea târziu să „jucați” serios și deplin rolul de PĂRINTE ! 

 

Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată, pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Sursa foto : citatecelebredotnet.wordpress.com

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo