Criteriul National

„Scopul final este de a obține ELIBERAREA…”

„Scopul final este de a obține ELIBERAREA…”
iunie 03
11:24 2017

tt

2 iunie – Muzeul de Arta Constanta, incursiune in „Bazarul Sentimental”

o initiativa mai mult decat laudabila a artistilor Andreea Bratu si Radu Niculescu

Intr-un oras „bombardat intens in cartierul cultural” in ultimii 20 de ani, asemenea spectacole au forta deosebita de a transpune publicul intr-o lume de basm, intr-o lume Libera, asa cum foarte des asocia si exprima celebrul Celibidache scopul artei si in special poate al spectacolelor simfonice.

Bazarul Sentimental „amenajat” de artistii Andreea Bratu si Radu Niculescu a avut poate acest scop, de a infiinta o enclava a Libertatii intr-un taram pustiit aproape de cultura. Alternanta recitalelor de poezie si pian are menirea parca de a orchestra corul marilor artisti ai notelor si ai rimei: Al. Scriabin, I. Minulescu, S. Rachmanioff, Al. Pushkin, G. Enescu, S. Esenin, V. N. Drozdoff si V. Mayakosky. Publicul s-a bucurat timp de o ora de recitalurile de pian si poezie intr-un spatiu cu o valoare arhitecturala si simbolistica impresionanta, dupa care spectatorii au fost invitati la un pahar de sampanie, ocazie buna pentru discutii cu prieteni sau noi cunostinte.

De unde incepe schimbarea?

Sloganul „Vreau o tara ca-n afara!” este deja binecunoscut. Daca reprezentarea majoritara locala a conceptului de „viata buna in vest” este in stransa legatura cu situatia economica, realitatea este cu totul alta. Cei cativa ani petrecuti in orase civilizate m-au ajutat sa inteleg modul in care tarile dezvoltate concep viata si se organizeaza. Nu ar mai fi nevoie poate sa reinventam roata, ci doar sa vedem cum se organizeaza alte orase evoluate, chair si in Romania, cum ar fi Iasi, Cluj, Brasov, Timisoara, Sibiu si altelte. Respectarea specificului cultural local prin consumul de spectacole sunt o componenta foarte importanta, de asemenea timpul petrecut in parcurile nationale intaresc legatura simbiotica cu natura.

Din punctul meu de vedere, raspunderea cultivarii unui stil santatos de viata revine in primul rand administratiilor locale si centrala dar si a institutiilor de invatamant si cultura. Ele au si datoria de a restabilii puntea de legatura dintre actul artistic si cotidianul comunitar. Institutiile de cultura trebuie sa gaseasca formule pentru a readuce publicul in sali si muzee. Un simplu exemplu, la unul dintre spectacolele organizate de grupul nostru ONG-istic care concentra mai multe asociatii in 2015 a umplut sala aproape impartind invitatii personal la institutii si alte locuri unde exista aglomerari de persoane.

Untitled

100 de ani S. Celibidache / 100 de ani O. Danovski

imi exprim speranta ca acest spectacol si alte evenimente si festivaluri de arta derulate sau care urmeaza a fi organizate vor sparge gheata si ca se va deschide fereastra catre o noua epoca mai luminata atat pentru conditia artistilor, cat mai ales pentru cea a comunitatii. Exista o relatie de interdependenta, dar mediul intermediar este in formare, sau este inghetat. Am participat la sarbatoarea centenarului Celibidache in Muenchen, Gemania, unde salile de spectacol erau pline si am vazut si sala pe jumatate goala la TNOB la centenarul O. Danovski cu putin timp in urma. Aceasta situatie este inadmisibila iar concertul de ieri imi da speranta ca situatia se va amelioara.

–––––––VIDEO ––––––

 

18814855_1461910163873727_8514561493876420307_o

18814354_1461910077207069_7768277425341648614_n

18814674_1461910073873736_6286301727395522541_o

organizare: Andreea Bratu, Radu Niculescu

eveniment sustinut \ promovat de partenerii: Muzeul de Arta Constanta, Neuron English, Inomar Cluster, Ziua de Constanta, Constanta Culturala

foto: Bianca Bechisi

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andrei Chivu

Andrei Chivu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro