Criteriul National

„Scriitorii” din puşcării vor primi o reducere de 20 de zile pentru fiecare lucrare publicată!

„Scriitorii” din puşcării vor primi o reducere de 20 de zile pentru fiecare lucrare publicată!
octombrie 12
15:44 2016

Senatul le va permite deținuților-scriitori să-și continue …  opera. Senatul a modificat ordonanța de urgență a Guvernului care prevedea că deținuții vor beneficia de o reducere a pedepsei cu 20 de zile indiferent de numărul lucrărilor științifice, astfel încât reducerea să se aplice pentru fiecare carte publicată după gratii.

jail

Guvernul elabora în luna iunie o Ordonanţă de urgenţă care prevede că, în cazul elaborării şi publicării de lucrări ştiinţifice sau invenţii şi inovaţii brevetate de către o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite.

Comisia juridică a Senatului a adoptat un amendament la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care prevedea că deţinuţii vor beneficia de reducerea a 20 de zile din pedeapsă indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice elaborate, astfel încât aceste persoane să beneficieze de 20 de zile de reducere a pedepsei pentru fiecare carte publicată în spatele gratiilor.Amendamentul a fost aprobat de comisie cu unanimitate de voturi. 

Acest raport favorabil vine la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 24/2016, cu amendamentul că persoanele private de libertate primesc pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie o reducere de 20 de zile, nu doar 20 de zile indiferent de numărul acestora.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a declarat în cadrul dezbaterilor din comisie că „prevederea din Ordonanţă potrivit căreia un condamnat poate primi o reducere a pedepsei de doar 20 de zile, indiferent de numărul de lucrări publicate este nedreaptă. „

”Eu nu spun că pentru o lucrare cu adevărat ştiinţifică se transpiră cu sânge, ceea ce se şi face, dar nici nu pot să cad în extrema ordonanţei să spun: 20 de zile pentru un profesor universitar care a stat după gratii şi a scris cinci lucrări. Nu se poate. Este o nedreptate ce face ordonanţa. De aceea facem un compromis. După părerea mea e puţin, dar e părerea mea. Cel puţin 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică”, a spus Ioan Chelaru.

La rândul său, preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc (PNL), a spus că nu este de acord ca cineva care munceşte mai mult să primească aceeaşi reducere a pedepsei ca unul care a muncit mai puţin.

”Cred că nici în cazul ăsta nu putem să-i uniformizăm pe toţi”, a susţinut Boboc.

În urma discuţiilor s-a parafat acest lucru pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă sau invenţie realizată se acordă o reducere de 20 de zile şi nu 20 de zile de reducere a pedepsei, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice scrise, aşa cum era stipulat în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 24/2016. Beneficiul acordat deţinuţilor este valabil indiferent de numărul de lucrări publicate, faţă de reglementările anterioare, care le deduceau din pedeapsă câte 30 de zile pentru fiecare lucrare publicată.

puscariasi-scriitori-300x243

Bilanţ

Lista completa a marilor lucrari din Agora moderna o puteţi accesa  aici.

Vă daţi seama ce lansări s-ar face în puşcărie? Ce târg de carte divers, complex…

Nu e glumă, chiar dacă sună într-un mod ridicol, peiorativ. Ştiţi care este culmea literaturii române? Că hoţii au început să scrie cărţi despre justiţie!

Fără să fiu recalcitrant sau invidios pe faptele acestora vă întreb şi eu pe dumneavoastră…Oare cât va mai rezista bătaia aceasta de joc?

Într-o ţară ce se vrea europeană, civilizată şi condusă după legi, aceste derogări şi indulgenţe, încurajări ale infractorilor sunt cât se poate de jenante şi evidente.

Vor exista chiar două tipuri de beneficiari ai acestor lucrari si automat ale reducerilor pedepselor. Sunt cei care au scris lucrări şi automat şi-au redus pedepsele, însă „operele” lor nu sunt tocmai ştiinţifice, deşi aşa au fost catalogate, iar pe cealaltă parte sunt cei care şi-au însuşit scrierile altora, care au încercat să păcalească adevărul, legea.

De aceea, aducerea în discuţie a caracterului ştiinţific al viitoarelor lucrări ar trebui să fie pus sub serioase şi juste semne de întrebare. Unii dintre literaţi nu au reuţit să scrie atâta într- o perioadă determinată, iar aceşti ” mari intelectuali” sau scos şi vor spori….literatura de puşcărie la „foc automat!”

Bineînţeles că totul are o latură subiectivă, dar pe deplin justificabilă deoarece aşa am considerat din start că iaceşti infractori dovediţi nu pot avea asemenea privilegii , chit că ar fi vorba de producţia proprie sau de cele mai multe ori de plagiat. De aceea, forurile superioare ale Statului, instituţiile care veghează la bunul mers al lucrurilor ar trebui să ia atitudine deoarece se poate vorbi despre fals şi uz de fals în formă continuată.

Sursa foto  :Ziare.com

 

Sinteza ştire realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro