Criteriul National

„Scriitorii” din puşcării vor primi o reducere de 20 de zile pentru fiecare lucrare publicată!

„Scriitorii” din puşcării vor primi o reducere de 20 de zile pentru fiecare lucrare publicată!
octombrie 12
15:44 2016

Senatul le va permite deținuților-scriitori să-și continue …  opera. Senatul a modificat ordonanța de urgență a Guvernului care prevedea că deținuții vor beneficia de o reducere a pedepsei cu 20 de zile indiferent de numărul lucrărilor științifice, astfel încât reducerea să se aplice pentru fiecare carte publicată după gratii.

jail

Guvernul elabora în luna iunie o Ordonanţă de urgenţă care prevede că, în cazul elaborării şi publicării de lucrări ştiinţifice sau invenţii şi inovaţii brevetate de către o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite.

Comisia juridică a Senatului a adoptat un amendament la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care prevedea că deţinuţii vor beneficia de reducerea a 20 de zile din pedeapsă indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice elaborate, astfel încât aceste persoane să beneficieze de 20 de zile de reducere a pedepsei pentru fiecare carte publicată în spatele gratiilor.Amendamentul a fost aprobat de comisie cu unanimitate de voturi. 

Acest raport favorabil vine la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 24/2016, cu amendamentul că persoanele private de libertate primesc pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie o reducere de 20 de zile, nu doar 20 de zile indiferent de numărul acestora.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a declarat în cadrul dezbaterilor din comisie că „prevederea din Ordonanţă potrivit căreia un condamnat poate primi o reducere a pedepsei de doar 20 de zile, indiferent de numărul de lucrări publicate este nedreaptă. „

”Eu nu spun că pentru o lucrare cu adevărat ştiinţifică se transpiră cu sânge, ceea ce se şi face, dar nici nu pot să cad în extrema ordonanţei să spun: 20 de zile pentru un profesor universitar care a stat după gratii şi a scris cinci lucrări. Nu se poate. Este o nedreptate ce face ordonanţa. De aceea facem un compromis. După părerea mea e puţin, dar e părerea mea. Cel puţin 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică”, a spus Ioan Chelaru.

La rândul său, preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc (PNL), a spus că nu este de acord ca cineva care munceşte mai mult să primească aceeaşi reducere a pedepsei ca unul care a muncit mai puţin.

”Cred că nici în cazul ăsta nu putem să-i uniformizăm pe toţi”, a susţinut Boboc.

În urma discuţiilor s-a parafat acest lucru pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă sau invenţie realizată se acordă o reducere de 20 de zile şi nu 20 de zile de reducere a pedepsei, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice scrise, aşa cum era stipulat în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 24/2016. Beneficiul acordat deţinuţilor este valabil indiferent de numărul de lucrări publicate, faţă de reglementările anterioare, care le deduceau din pedeapsă câte 30 de zile pentru fiecare lucrare publicată.

puscariasi-scriitori-300x243

Bilanţ

Lista completa a marilor lucrari din Agora moderna o puteţi accesa  aici.

Vă daţi seama ce lansări s-ar face în puşcărie? Ce târg de carte divers, complex…

Nu e glumă, chiar dacă sună într-un mod ridicol, peiorativ. Ştiţi care este culmea literaturii române? Că hoţii au început să scrie cărţi despre justiţie!

Fără să fiu recalcitrant sau invidios pe faptele acestora vă întreb şi eu pe dumneavoastră…Oare cât va mai rezista bătaia aceasta de joc?

Într-o ţară ce se vrea europeană, civilizată şi condusă după legi, aceste derogări şi indulgenţe, încurajări ale infractorilor sunt cât se poate de jenante şi evidente.

Vor exista chiar două tipuri de beneficiari ai acestor lucrari si automat ale reducerilor pedepselor. Sunt cei care au scris lucrări şi automat şi-au redus pedepsele, însă „operele” lor nu sunt tocmai ştiinţifice, deşi aşa au fost catalogate, iar pe cealaltă parte sunt cei care şi-au însuşit scrierile altora, care au încercat să păcalească adevărul, legea.

De aceea, aducerea în discuţie a caracterului ştiinţific al viitoarelor lucrări ar trebui să fie pus sub serioase şi juste semne de întrebare. Unii dintre literaţi nu au reuţit să scrie atâta într- o perioadă determinată, iar aceşti ” mari intelectuali” sau scos şi vor spori….literatura de puşcărie la „foc automat!”

Bineînţeles că totul are o latură subiectivă, dar pe deplin justificabilă deoarece aşa am considerat din start că iaceşti infractori dovediţi nu pot avea asemenea privilegii , chit că ar fi vorba de producţia proprie sau de cele mai multe ori de plagiat. De aceea, forurile superioare ale Statului, instituţiile care veghează la bunul mers al lucrurilor ar trebui să ia atitudine deoarece se poate vorbi despre fals şi uz de fals în formă continuată.

Sursa foto  :Ziare.com

 

Sinteza ştire realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo