Criteriul National

Scriitorul și lingvistul Noam Chomsky avertizează asupra pericolului unui război nuclear devastator!

Scriitorul și lingvistul Noam Chomsky avertizează asupra pericolului unui război nuclear devastator!
februarie 11
00:56 2016

Un război nuclear este mai iminent ca în timpul Războiului Rece, în condițiile în care Pentagonul își extinde cele 800 de baze pe tot globul, în încercarea de a domina lumea, afirmă Noam Chomsky, citat de telesurtv.net. Deși consideră că un război nuclear ar fi ceva complet irațional, analistul american spune că acesta ar putea izbucni din cauza unui accident sau erori umane.

Noam Chomsky

„Amenințarea unui război nuclear este azi mai mare decât în timpul Războiului Rece, iar dacă alte puteri mondiale ar acționa la fel de iresponsabil ca America, soarta noastră ar fi pecetluită.” Declarația a fost făcută de analistul, scriitorul și lingvistul Noam Chomsky, într-un interviu publicat de La Jornada.

”Forțele NATO execută manevre militare la 200 de metri de granița cu Rusia, în Estonia. Noi nu am tolera să se întâmple așa ceva în Mexic?. Impresia dată de reacțiile puterilor mondiale este că, dacă ar acționa cu aceeași iresponsabilitate ca Washingtonul, soarta noastră ar fi pecetluită!”, adaugă cunoscutul analist,
Pentru că, spune el, în acest moment, principala problemă este că”atât Rusia cât și SUA și-au sporit sistemele capacitățile militare, acționând ca și cum răzbiul ar avea loc mâine, chestiune care face parte dintr-o isterie colectivă”.
Și, mai spune el, deși China are, în principal, o politică de apărare, nepunând accent pe programul nuclear, nu este exclus ca și chinezii să își crească capacitățile militare, pe fondul tensiunilor la nivel mondial.
„Statele Unite au 800 de baze militare în toată lumea și investesc în forțele armate la fel de mult ca restul lumii la un loc”, a completat analistul american. El a reamintit de incidentul din timpul președinției Reagan, când președintele și Pentagonul au decis să testeze reacția forțelor militare sovietice simulând un atac împotriva URSS. ”Ce s-a întâmplat a fost că rușii au luat foarte în serios lucrurile. În 1983, după ce sovieticii și-au automatizat sistemele de apărare, au detectat un atac american cu rachete. În aceste cazuri, protocolul este sa mergi pe lanțul de comandă și să lansezi un contraatac. A fost o persoană care trebuia să transmită aceste informații, Stanislav Petrov, care a decis că e o alarmă falsă. Datorită lui suntem aici și putem vorbi”.
„Rusia este cea mai mare piatră din pantoful dominației mondiale a Pentagonului pentru ca are un sistem militar uriaș”,a declarat Chomsky.
În finalul interviului, Chomsky a acuzat Statele Unite pentru criza actuală din Orientul Mijlociu. „În urmă cu 15 ani abia dacă vedeam tipuri de conflict pe  care le vedem azi în Orientul Mijlociu. Este o consecință a invaziei americane din Irak, care este cea mai cumplită crimă a secolului”, afirmă Chomsky.
https://www.youtube.com/watch?v=mBZLnfKSa_k

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo