Criteriul National

Scriitorul și lingvistul Noam Chomsky avertizează asupra pericolului unui război nuclear devastator!

Scriitorul și lingvistul Noam Chomsky avertizează asupra pericolului unui război nuclear devastator!
februarie 11
00:56 2016

Un război nuclear este mai iminent ca în timpul Războiului Rece, în condițiile în care Pentagonul își extinde cele 800 de baze pe tot globul, în încercarea de a domina lumea, afirmă Noam Chomsky, citat de telesurtv.net. Deși consideră că un război nuclear ar fi ceva complet irațional, analistul american spune că acesta ar putea izbucni din cauza unui accident sau erori umane.

Noam Chomsky

„Amenințarea unui război nuclear este azi mai mare decât în timpul Războiului Rece, iar dacă alte puteri mondiale ar acționa la fel de iresponsabil ca America, soarta noastră ar fi pecetluită.” Declarația a fost făcută de analistul, scriitorul și lingvistul Noam Chomsky, într-un interviu publicat de La Jornada.

”Forțele NATO execută manevre militare la 200 de metri de granița cu Rusia, în Estonia. Noi nu am tolera să se întâmple așa ceva în Mexic?. Impresia dată de reacțiile puterilor mondiale este că, dacă ar acționa cu aceeași iresponsabilitate ca Washingtonul, soarta noastră ar fi pecetluită!”, adaugă cunoscutul analist,
Pentru că, spune el, în acest moment, principala problemă este că”atât Rusia cât și SUA și-au sporit sistemele capacitățile militare, acționând ca și cum răzbiul ar avea loc mâine, chestiune care face parte dintr-o isterie colectivă”.
Și, mai spune el, deși China are, în principal, o politică de apărare, nepunând accent pe programul nuclear, nu este exclus ca și chinezii să își crească capacitățile militare, pe fondul tensiunilor la nivel mondial.
„Statele Unite au 800 de baze militare în toată lumea și investesc în forțele armate la fel de mult ca restul lumii la un loc”, a completat analistul american. El a reamintit de incidentul din timpul președinției Reagan, când președintele și Pentagonul au decis să testeze reacția forțelor militare sovietice simulând un atac împotriva URSS. ”Ce s-a întâmplat a fost că rușii au luat foarte în serios lucrurile. În 1983, după ce sovieticii și-au automatizat sistemele de apărare, au detectat un atac american cu rachete. În aceste cazuri, protocolul este sa mergi pe lanțul de comandă și să lansezi un contraatac. A fost o persoană care trebuia să transmită aceste informații, Stanislav Petrov, care a decis că e o alarmă falsă. Datorită lui suntem aici și putem vorbi”.
„Rusia este cea mai mare piatră din pantoful dominației mondiale a Pentagonului pentru ca are un sistem militar uriaș”,a declarat Chomsky.
În finalul interviului, Chomsky a acuzat Statele Unite pentru criza actuală din Orientul Mijlociu. „În urmă cu 15 ani abia dacă vedeam tipuri de conflict pe  care le vedem azi în Orientul Mijlociu. Este o consecință a invaziei americane din Irak, care este cea mai cumplită crimă a secolului”, afirmă Chomsky.
https://www.youtube.com/watch?v=mBZLnfKSa_k

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro