Criteriul National

Scrisori din Orient Partea a Treia

iulie 01
18:22 2016
Invăţături practice din înţelepciunea chineză (III)
d
 
   1.Ura este un fel de participare prin care te ataşezi de obiectul urât.
 
Nota : Păstrând imaginea răului suferit , retrăieşti neplăcutul, ceea ce îţi afectează sănătatea. Să treci pur şi simplu peste greşelile şi păcatele involuntare. Iartă-l şi lasă-l în plata Domnului !
 
   2.În relaţiile cu oamenii nu încerca să afli totul.  Multe lucruri trebuie lăsate aşa cum sunt,  fără ca prin aceasta să te laşi înşelat.
 
Nota : Dacă ai aflat ceva periculos, păstrează secretul. Cine tace , trăieşte în pace !
 
   3. Prosperitatea domneşte întotdeauna când cheltuielile şi veniturile se echilibrează satisfăcător.
 
Nota : Eşti falit atunci când ai ajuns să trăieşti din economii. Dar cei care n-au economii, cum sunt ? …
 
   4. Falsa strălucire este inutilă. E autoamăgire. Mijloacele modeste sunt suficiente pentru a traduce dispoziţiile inimii.
 
   5. Defectele noastre îi impiedică pe oamenii deosebiţi să vină către noi. 
 
Notă : Vrei schimbarea atitudinii celorlalţi, începe cu tine !
 
   6. Hotărârea de a acţiona este inseparabilă de prevedere. Totul e să fi pregătit. Când eşti atent şi chibzuit, nu e nevoie să te tulburi şi să te sperii.
 
   7.Cu cât te vei preocupa să faci mult mai multe lucruri bune, cu atât mai puţină influenţă vor avea asupra ta cei răi şi invidioşi.
 
Nota. Aşa se va întâmpla numai atunci când BINELE îl faci din inimă, aşa simţi, Nu dintr-un interes, aşteptând răsplata.
 
   8.Dificultăţile în viaţă fac evitarea grabei excesive şi a greşelii, iar rezultatul va fi încununat de succes.
 
Notă  Greutăţile fac parte din „programa ” de pregătire specifice Şcolii vieţii.
 
   9. Egoismul şi lăcomia îi izolează pe oameni.
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo