Criteriul National

Scurtă prezentare a unei revelații -„Hacksaw Ridge – Fără armă în linia întâi”

Scurtă prezentare a unei revelații -„Hacksaw Ridge – Fără armă în linia întâi”
februarie 07
08:45 2017

hacksaw-ridge-poster

Această producție americană intitulată Hacksaw Ridge are forța unei mărturii și evocă una dintre cele mai impresionante și tulburatoare evenimente petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Este regizat măiestrit de către Mel Gibson și interpretat atât de natural de către Andrew Garfield. Fără să exagerez, pit spune deschis că dacă n-ar fi existat, el ar fi  trebuit inventat.

Pe lângă asemănarea fizică cu personajul întruchipat de Doss în viața reală, actorul Andrew Garfield reușește să dea viață unui erou, unui personaj care posedă o gamă de virtuți rar întâlnite : credință, simplitate, modestie, candoare, un mod de a fi copilăros (dar nu infantil), curaj (fără a aluneca spre fanatism) cât și o trăire intensă, sinceră.

Fără a da cyrs interpretărilor,mesajul filmului nu se poate spune de o manieră banală. Vă garantez că numai  simpla prezență în sala de cinema vă poate impresiona, chiar cutremura deoarece aduce revelația de a transcede inspirațional povestea reală a unui suflet care salvează 75 de vieți, în condiții excepționale. Din simplul motiv că acest erou ținând care se înrolează în armata americană avea oroare de a purta sau de a folosi vreo armă de foc, filmul relevă conflictul și opoziția puternică dintre aritudini, afecte prin monumentalutatea și expresivitatea cadrelor ce sunt juxtapuse sau prezentate într-o succesiune ce are darul de a emoționa.

Cele mai bune minute ale filmului sunt interviurile de la final, acolo unde eroii din viața reală fac mărturisiri. Am avut privilegiul de a viziona asemenea producție care depășește orice gen care evocă ororile războiului dar are și acele fine elemente de documentar.

Cu siguranță povestea este simplă,dar tocmai de aceea rolul regizorului Mel Gibson este uriaș fiindcă arată unei întregi lumi cu adevărat ce se merită. Să nu vă imaginați că nu veți fi mișcați sufletește sau că veți avea parte de vreun film pacifist, asa cum este/era protagonistul. Ca și cum ar trebui să fie orice film despre razboi, el relevă ororile sale din timpul celui de al Doilea Război Mondial.

La recomandarea unui foarte bun prieten am vizionat această producție Hacksaw Ridge, care m-a facut să prețuiesc și mai mult o altă capodoperă înrudită -Braveheart.

Filmul păstrează și acea candoare și puritate absolut obligatorie dintre relațiile inter-umane. De fapt, prima jumătate a filmului este total diferită, în sensul că are porțiuni încântătoare, fresh, total opusă față de duritatea și sacrificiul eroului.

Pe final, fără a mai da detalii suplimentare ,ar mai fi de spus faptul că filmul se concentreaza pe bătălia de la Okinawa din anul 1945 unde Doss salvează singur 75 de răniți chiar pe câmpul de luptă.

Sacrificiul său trebuie înțeles tainic, ca o jertfădeoarece acea rugăciune a sa -„Please,one more…Lord!”repetată ca și imaginea ridicării, „înalțării” pe frânghii cu o targă transmite acea legătură mistică,extrem de pronunțată a personajului cu Dumnezeu.

Faptul că el își câștigă cu greu statutul în cadrul grupului, nu-l va împiedica să-și pună viața ca să-și salveze camarazii. Faptul că a fost decorat, apoi, cu Medalia de Onoare a Congresului, de preşedintele Harry Truman i-a sporit doar renumele.

Filmul este inspirat din fapte reale și pe final am rămas impresionat să ascult și cateva cuvinte rostite de Doss, cel din viața reală și de la camarazii săi.

Vă mulțumesc pentru atenție și vă recomand să mergeți la cinema și să vizionați această super-producție.

Sursa foto google.com

Cronică realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro