Criteriul National

Se asteapta cinci ani de stagnare economica a Rusiei? Intre zvon si realitate…

aprilie 05
14:13 2015

 Kremlin

In exclusivitate pentru dumneavoastra avem vesti deosebit de proaste pentru Vladimir Putin si toti sustinatorii sai, care inca mai cred intr-o relansare economica a Rusiei. Fostul ministru de Finante Alexei Kudrin a afirmat ca tara sa se va confrunta cu stagnare economica pe termen mediu, chiar daca va reusi sa traverseze actuala perioada de criza.

„Vom trece de la criza la stagnare economica. Reformele structurale nu au fost facute la timp”, a declarat Kudrin pentru presa rusa cu prilejul unei mese rotunde organizate la 15 ani de la castigarea primelor alegeri de catre Vladimir Putin, anunta postul american CNBC.

Iar prognoza realizata de Kudrin indica un blocaj al economiei ruse in viitorul apropiat.Tot el a declarat nonsalant urmatoarele pentru agentia de presa rusa RBC :”Perioada 2012-2018 va fi marcata de o crestere economica de 1,5 procente, maxim 2%, in cel mai fericit caz. Aceasta este o provocare serioasa pentru presedinte – o economie in stagnare pentru cel putin cinci ani de acum inainte”, .

Tin sa va readuc aminte ca domnul Kudrin a detinut mandatul de ministru al Finantelor intre 2000 si 2011, fiind considerat unul dintre reformatorii sistemului economic din Rusia si un personaj implicat direct in efortul de reducere a datoriei externe a tarii.Domnia sa a parasit functia guvernamentala in 2011, dupa un conflict deschis cu premierul Dmitri Medvedev pe tema evolutiei economice a tarii.

In ciuda trecutului sau de fost sustinator al lui Putin, comentariile lui Alexei Kudrin sunt intesate de critici privind slabele masuri de contracarare a crizei petrolului si a sanctiunilor internationale dictate impotriva Rusiei.Cu toate acestea, Putin se bucura in continuare de increderea a 85% din populatie, in ciuda declinului rublei si a inflatiei accelerate inregistrate de economia rusa.

Kudrin insista ca actualul lider rus ar trebui sa-si foloseasca popularitatea pentru a impinge inainte valul de reforme, dar deocamdata Putin intarzie sa faca acest lucru.

„Liderii globali cu popularitate crescanda sa se foloseasca de aceasta pentru a initia reforme. Altfel, scorurile mari din sondaje raman doar simple ratiguri facute doar de dragul show-ului politic”, afirma Kudrin.

In contextul in care Banca Centrala a Rusiei a prognozat o contractie a economiei ruse de 4,6% in acest an, iar multi analisti se indoiesc de faptul ca popularitatea lui Putin va ramane la aceleasi cote in cazul intrarii in recesiune, ramane de vazut daca aceste previziuni se vor materializa sau sunt simple zvonuri lansate pentru a abate ochii opiniei publice de la adevaratele lucruri.

Sursa foto: Sefa Karacan | Anadolu Agency | Getty Images

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo