Criteriul National

Şedinţă de Guvern: Aprobarea acordului de împrumut de 14 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pe ordinea de zi – Finante – Banci

Şedinţă de Guvern: Aprobarea acordului de împrumut de 14 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pe ordinea de zi – Finante – Banci
decembrie 22
07:34 2021
O şedinţă de Guvern va avea loc miercuri, la ora 15:00, pe ordinea de zi figurând un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează aprobarea acordului de împrumut dintre Comisia Europeană şi România, în valoare de circa 15 milioane de euro, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, scrie Agerpres. Totodată, pe ordinea de zi figurează şi un proiect de hotărâre privind eliberări şi numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Astfel, conform unui comunicat transmis de Biroul de presă al Guvernului, ordinea de zi include:

* Un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 26 noiembrie 2021 şi la Bruxelles la 15 decembrie 2021.

Potrivit argumentaţiei care însoţeşte proiectul, adoptarea acestuia este necesară pentru a permite intrarea în vigoare a acordului şi implicit pentru a putea accesa sumele împrumutului în cel mai scurt timp, în cursul anului 2021. Aplicarea prevederilor Acordului de împrumut se va realiza de către Ministerul Finanţelor, în calitate de împrumutat, şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de coordonator naţional al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Ministerul Finanţelor va încheia cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene un acord subsidiar, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor acordului de împrumut.

* Tot pe ordinea de zi figurează şi proiectul de hotărâre potrivit căruia se aprobă plata contribuţiei financiare voluntare a României pentru anul 2022, în cadrul proiectului ce vizează protecţia şi confidenţialitatea datelor transmise de către ţările care implementează Standardul comun de raportare al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – „Sistemul comun de transmitere a datelor”, în limita echivalentului în lei al sumei de 12.900 euro/an.

* Un alt proiect de hotărâre vizează completarea HG nr. 876/2007 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul transporturilor navale.

Potrivit acestuia, se sancţionează cu amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei operarea de către proprietar sau de către operator a unei nave de pasageri de tip ro-ro (roll on/roll off) ori a unei nave de pasageri de mare viteză, în cadrul unui serviciu regulat, fără a avea efectuate inspecţiile obligatorii şi fără aprobare ANR.

Se va sancţiona de asemenea încălcarea standardelor internaţionale privind siguranţa şi securitatea navelor, prevenirea poluării şi asigurarea condiţiilor de muncă şi viaţă la bord, constatate de către inspectorii Autorităţii Navale Române ca deficienţă care pune în pericol, în mod obiectiv, siguranţa, sănătatea sau mediul şi impune reţinerea navei, după cum urmează:
- cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru maximum 5 deficienţe înscrise în raportul de inspecţie;
- cu amendă de la 6.000 lei la 10.000 lei pentru 6 până la 10 deficienţe înscrise în raportul de inspecţie;
- cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei pentru mai mult de 11 deficienţe înscrise în raportul de inspecţie.

* Pe agenda şedinţei mai figurează şi un proiect de hotărâre privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul